Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En anställnings ingående ur arbetsgivarens synvinkel

Johansson, Marcus (2004)
Department of Law
Abstract
När en anställning skall genomföras är det en svår men ytterst viktig uppgift som åligger arbetsgivaren. Rekryteras fel person kan det vara både kostsamt och psykiskt påfrestande för den aktuella organisationen. För att minimera framtida problem och för att få rätt person på rätt plats krävs det att arbetsgivaren utnyttjar själva anställningsförfarandet maximalt. De medel som står arbetsgivaren till buds under rekryteringsfasen är främst personliga intervjuer, undersökningar samt villkor i anställningsavtalet. Frågor som uppkommer i dessa samanhang är bland annat vad en arbetsgivare får fråga den arbetssökande om, vad måste en arbetssökande själv upplysa om, vilka undersökningar får arbetsgivaren vidta och vilka villkor är rättsligt... (More)
När en anställning skall genomföras är det en svår men ytterst viktig uppgift som åligger arbetsgivaren. Rekryteras fel person kan det vara både kostsamt och psykiskt påfrestande för den aktuella organisationen. För att minimera framtida problem och för att få rätt person på rätt plats krävs det att arbetsgivaren utnyttjar själva anställningsförfarandet maximalt. De medel som står arbetsgivaren till buds under rekryteringsfasen är främst personliga intervjuer, undersökningar samt villkor i anställningsavtalet. Frågor som uppkommer i dessa samanhang är bland annat vad en arbetsgivare får fråga den arbetssökande om, vad måste en arbetssökande själv upplysa om, vilka undersökningar får arbetsgivaren vidta och vilka villkor är rättsligt giltiga att ställa upp i ett anställningsavtal. Syftet med detta arbete har varit att grundligt utreda just dessa frågor. Den genomgående tanken i arbetet har alltså varit att en läsare skall bli medveten om hur en arbetsgivare bör bete sig vid en anställnings ingående för att minimera olika risker och fel. I arbetet tar jag även upp en del faktorer som jag tycker borde förändras inom arbetsrätten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Marcus
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Arbetsrätt
language
Swedish
id
1558826
date added to LUP
2010-03-08 15:55:23
date last changed
2010-03-08 15:55:23
@misc{1558826,
  abstract     = {{När en anställning skall genomföras är det en svår men ytterst viktig uppgift som åligger arbetsgivaren. Rekryteras fel person kan det vara både kostsamt och psykiskt påfrestande för den aktuella organisationen. För att minimera framtida problem och för att få rätt person på rätt plats krävs det att arbetsgivaren utnyttjar själva anställningsförfarandet maximalt. De medel som står arbetsgivaren till buds under rekryteringsfasen är främst personliga intervjuer, undersökningar samt villkor i anställningsavtalet. Frågor som uppkommer i dessa samanhang är bland annat vad en arbetsgivare får fråga den arbetssökande om, vad måste en arbetssökande själv upplysa om, vilka undersökningar får arbetsgivaren vidta och vilka villkor är rättsligt giltiga att ställa upp i ett anställningsavtal. Syftet med detta arbete har varit att grundligt utreda just dessa frågor. Den genomgående tanken i arbetet har alltså varit att en läsare skall bli medveten om hur en arbetsgivare bör bete sig vid en anställnings ingående för att minimera olika risker och fel. I arbetet tar jag även upp en del faktorer som jag tycker borde förändras inom arbetsrätten.}},
  author       = {{Johansson, Marcus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En anställnings ingående ur arbetsgivarens synvinkel}},
  year         = {{2004}},
}