Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fel i häst - vikten av att före köpet skåda häst i mun

Karlsson, Birgitta (2002)
Department of Law
Abstract
Det köps och säljs många hästar i Sverige och de flesta affärer sker utan några komplikationer. Problematiken med fel i häst har inte ökat men antalet tvister rörande fel i hästen har troligen ökat. Vid dessa tillfällen visar det sig att köpa en häst kan skilja sig åt från att köpa andra lösa saker. Det går inte generellt att avgöra vad som skall anses vara fel i häst. Hänsyn måste tas till en rad olika saker, exempelvis vad parterna har avtalat om hästen, om köparen har reklamerat i tid och därigenom har rätt att åberopa felet, hur parterna har förfarit vid avtalsslutet, om köparen har undersökt hästen i den omfattning som omständigheterna krävde, eventuella garantier eller utfästelser och om säljaren har lämnat erforderliga upplysningar... (More)
Det köps och säljs många hästar i Sverige och de flesta affärer sker utan några komplikationer. Problematiken med fel i häst har inte ökat men antalet tvister rörande fel i hästen har troligen ökat. Vid dessa tillfällen visar det sig att köpa en häst kan skilja sig åt från att köpa andra lösa saker. Det går inte generellt att avgöra vad som skall anses vara fel i häst. Hänsyn måste tas till en rad olika saker, exempelvis vad parterna har avtalat om hästen, om köparen har reklamerat i tid och därigenom har rätt att åberopa felet, hur parterna har förfarit vid avtalsslutet, om köparen har undersökt hästen i den omfattning som omständigheterna krävde, eventuella garantier eller utfästelser och om säljaren har lämnat erforderliga upplysningar till köparen i samband med köpet. Påföljder som kan göras gällande vid fel i häst är avhjälpande, prisavdrag, hävning av köpet och skadestånd. Det som upplevs som de största problemen med att tillämpa köplagen och konsumentköplagen vid köp av häst, är tvåårsperioden, under vilken säljaren är ansvarig för fel som förelåg vid riskens övergång och att det kan bli väldigt kostsamt för den part som förlorar en eventuell rättegång. Kännetecknande för hästar är att hästägandet medför höga vårdkostnader även om hästen är obrukbar exempelvis på grund av sjukdom. Det finns olika sätt en säljare respektive köpare kan skydda sig vid hästköp. Ett sätt är genom försäkringar. Försäkringsbolagen har uppmärksammat behovet och utarbetat försäkringar mot dolda fel. För köparen är det en fördel att köpa en häst som är försäkrad och därefter hålla försäkringen obruten. Detta eftersom en nytecknad försäkring inte faller ut om hästen var oförsäkrad vid riskens övergång och hästen senare befinns ha haft ett fel vid denna tidpunkt. Beroende på om köp- eller konsumentköplagen är tillämplig på köpet kan säljaren, om han så önskar, göra mer eller mindre långtgående friskrivningar. Detta kan emellertid medföra ett lägre pris för hästen och därför kan en viss motvilja finnas mot att använda sig av dylika friskrivningar. Genom att låta en veterinär med specialkompetens på hästar utföra en besiktning, där ett arbetsprov bör ingå, kan både säljare och köpare skydda sig mot framtida problem vad gäller fel. Vid dyrare hästar är det även lämpligt att låta röntga hästen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Karlsson, Birgitta
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Civilrätt; oklassificerad, Köprätt
language
Swedish
id
1559059
date added to LUP
2010-03-08 15:55:23
date last changed
2010-03-08 15:55:23
@misc{1559059,
  abstract     = {{Det köps och säljs många hästar i Sverige och de flesta affärer sker utan några komplikationer. Problematiken med fel i häst har inte ökat men antalet tvister rörande fel i hästen har troligen ökat. Vid dessa tillfällen visar det sig att köpa en häst kan skilja sig åt från att köpa andra lösa saker. Det går inte generellt att avgöra vad som skall anses vara fel i häst. Hänsyn måste tas till en rad olika saker, exempelvis vad parterna har avtalat om hästen, om köparen har reklamerat i tid och därigenom har rätt att åberopa felet, hur parterna har förfarit vid avtalsslutet, om köparen har undersökt hästen i den omfattning som omständigheterna krävde, eventuella garantier eller utfästelser och om säljaren har lämnat erforderliga upplysningar till köparen i samband med köpet. Påföljder som kan göras gällande vid fel i häst är avhjälpande, prisavdrag, hävning av köpet och skadestånd. Det som upplevs som de största problemen med att tillämpa köplagen och konsumentköplagen vid köp av häst, är tvåårsperioden, under vilken säljaren är ansvarig för fel som förelåg vid riskens övergång och att det kan bli väldigt kostsamt för den part som förlorar en eventuell rättegång. Kännetecknande för hästar är att hästägandet medför höga vårdkostnader även om hästen är obrukbar exempelvis på grund av sjukdom. Det finns olika sätt en säljare respektive köpare kan skydda sig vid hästköp. Ett sätt är genom försäkringar. Försäkringsbolagen har uppmärksammat behovet och utarbetat försäkringar mot dolda fel. För köparen är det en fördel att köpa en häst som är försäkrad och därefter hålla försäkringen obruten. Detta eftersom en nytecknad försäkring inte faller ut om hästen var oförsäkrad vid riskens övergång och hästen senare befinns ha haft ett fel vid denna tidpunkt. Beroende på om köp- eller konsumentköplagen är tillämplig på köpet kan säljaren, om han så önskar, göra mer eller mindre långtgående friskrivningar. Detta kan emellertid medföra ett lägre pris för hästen och därför kan en viss motvilja finnas mot att använda sig av dylika friskrivningar. Genom att låta en veterinär med specialkompetens på hästar utföra en besiktning, där ett arbetsprov bör ingå, kan både säljare och köpare skydda sig mot framtida problem vad gäller fel. Vid dyrare hästar är det även lämpligt att låta röntga hästen.}},
  author       = {{Karlsson, Birgitta}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fel i häst - vikten av att före köpet skåda häst i mun}},
  year         = {{2002}},
}