Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Om ogiltiga förvärv av egna aktier- En analys av ABL 7:10

Krusin, Michael (2001)
Department of Law
Abstract
Syftet med detta arbete är att undersöka vad som gäller för aktiebolags otillåtna förvärv av dess egna aktier. De bestämmelser som reglerar de otillåtna förvärven återfinns i 7 kap 10 § ABL. Paragrafen stadgar att vissa konsekvenser skall träda in för ett bolag som köper tillbaka dess aktier på ett otillåtet sätt. Det bakomliggande förvärvsavtalet skall dock alltjämt vara gällande trots att förvärvet har gått till på ett felaktigt sätt. I motiven till denna bestämmelse menar man emellertid att det kan uppstå situationer då bolaget inte alls skall ha rådighet över otillåtet förvärvade aktier, situationer då ett otillåtet förvärv också skall leda till ogiltighet av själva förvärvsavtalet. Vad som avses i motiven är förmodligen de åtgärder... (More)
Syftet med detta arbete är att undersöka vad som gäller för aktiebolags otillåtna förvärv av dess egna aktier. De bestämmelser som reglerar de otillåtna förvärven återfinns i 7 kap 10 § ABL. Paragrafen stadgar att vissa konsekvenser skall träda in för ett bolag som köper tillbaka dess aktier på ett otillåtet sätt. Det bakomliggande förvärvsavtalet skall dock alltjämt vara gällande trots att förvärvet har gått till på ett felaktigt sätt. I motiven till denna bestämmelse menar man emellertid att det kan uppstå situationer då bolaget inte alls skall ha rådighet över otillåtet förvärvade aktier, situationer då ett otillåtet förvärv också skall leda till ogiltighet av själva förvärvsavtalet. Vad som avses i motiven är förmodligen de åtgärder som är hänförliga till själva genomförandet av förvärvsavtalet. Både bolagsstämmans genomförande samt styrelsens rättshandlande med tredje man kan medföra att ogiltighet av ett förvärvsavtal inträder. De aktiebolagsrättsliga bestämmelser som reglerar ett bolags beslutsfattande samt avtalsingående är dock inte skapade för förvärvsfallen, därigenom blir dess tillämpning inte optimal. I synnerhet därför att ett förvärvsavtal innebär att förvärvaren och försäljaren av aktierna i viss mån utgör samma person. Därför anser jag att det behövs specifika ogiltighetsregler för förvärvsavtalen som klart och tydligt fastställer vad som innefattas i ett ogiltigt förvärvsavtal. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Krusin, Michael
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Associationsrätt
language
Swedish
id
1559263
date added to LUP
2010-03-08 15:55:23
date last changed
2010-03-08 15:55:23
@misc{1559263,
  abstract     = {{Syftet med detta arbete är att undersöka vad som gäller för aktiebolags otillåtna förvärv av dess egna aktier. De bestämmelser som reglerar de otillåtna förvärven återfinns i 7 kap 10 § ABL. Paragrafen stadgar att vissa konsekvenser skall träda in för ett bolag som köper tillbaka dess aktier på ett otillåtet sätt. Det bakomliggande förvärvsavtalet skall dock alltjämt vara gällande trots att förvärvet har gått till på ett felaktigt sätt. I motiven till denna bestämmelse menar man emellertid att det kan uppstå situationer då bolaget inte alls skall ha rådighet över otillåtet förvärvade aktier, situationer då ett otillåtet förvärv också skall leda till ogiltighet av själva förvärvsavtalet. Vad som avses i motiven är förmodligen de åtgärder som är hänförliga till själva genomförandet av förvärvsavtalet. Både bolagsstämmans genomförande samt styrelsens rättshandlande med tredje man kan medföra att ogiltighet av ett förvärvsavtal inträder. De aktiebolagsrättsliga bestämmelser som reglerar ett bolags beslutsfattande samt avtalsingående är dock inte skapade för förvärvsfallen, därigenom blir dess tillämpning inte optimal. I synnerhet därför att ett förvärvsavtal innebär att förvärvaren och försäljaren av aktierna i viss mån utgör samma person. Därför anser jag att det behövs specifika ogiltighetsregler för förvärvsavtalen som klart och tydligt fastställer vad som innefattas i ett ogiltigt förvärvsavtal.}},
  author       = {{Krusin, Michael}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Om ogiltiga förvärv av egna aktier- En analys av ABL 7:10}},
  year         = {{2001}},
}