Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hästuppfödning - näring eller hobby?

Larsson, Emmi (2007)
Department of Law
Abstract
För att hästuppfödning skall betraktas som näringsverksamhet måste verksamheten uppfylla de tre rekvisit som ställs för näringsverksamhet, dvs förvärvsverksamhet, yrkesmässighet och självständighet. Uppsatsen har lagt sitt fokus vid förvärvsverksamhet. Vid frågan om verksamheten skall bedömas uppfylla rekvisiten skall en helhetsbedömning göras. Eftersom det är fråga om att göra en samlad bedömning i det enskilda fallet är det som regel mycket svårt att avgöra om vinstsyfte föreligger objektivt sett. Därmed har lagstiftaren fallerat med att tillgodose förutsebarheten, en av skattelagstiftningens ledord. Kravet på att förvärvsverksamhet skall föreligga synes ställas lägre för juridiska personer än för enskilda näringsidkare. Därmed har... (More)
För att hästuppfödning skall betraktas som näringsverksamhet måste verksamheten uppfylla de tre rekvisit som ställs för näringsverksamhet, dvs förvärvsverksamhet, yrkesmässighet och självständighet. Uppsatsen har lagt sitt fokus vid förvärvsverksamhet. Vid frågan om verksamheten skall bedömas uppfylla rekvisiten skall en helhetsbedömning göras. Eftersom det är fråga om att göra en samlad bedömning i det enskilda fallet är det som regel mycket svårt att avgöra om vinstsyfte föreligger objektivt sett. Därmed har lagstiftaren fallerat med att tillgodose förutsebarheten, en av skattelagstiftningens ledord. Kravet på att förvärvsverksamhet skall föreligga synes ställas lägre för juridiska personer än för enskilda näringsidkare. Därmed har lagstiftaren ytterligare fallerat. Skattelagstiftningen skall inte påverka val av företagsform. Tidigare utvecklades det i praxis en tumregel som angav att innehav av en häst var hobby, tre var näringsverksamhet och vid innehav av två det kunde vara både hobby och näring, och där omständigheterna i övrigt fick vara vägledande. Denna praxis har nu övergivits. I dag är det en helhetsbedömning som avgör hur verksamheten skall klassificeras. Helhetsbedömningen gör att förutsebarheten får stå åt sidan. För tillfället framgår det varken av lagtext, förarbeten eller praxis klart var gränsen mellan näringsverksamhet och hobbyverksamhet avseende hästuppfödning går. Samtidigt som en samlad bedömning i det enskilda fallet kan göra att kravet på förutsebarhet kan vara svårt att tillfredsställa, är det i grunden troligen den mest rättvisa bedömningen. För den enskilde verksamhetsutövaren torde förusebarheten vara bäst tillfredsställd om det fanns objektivt fastställda kriterier för vad som utgjorde näringsverksamhet eller hobby. Enligt min uppfattning bör hästuppfödning, då det är ett värdeskapande, betraktas som näringsverksamhet, åtminstone om det medför intäkter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Larsson, Emmi
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Skatterätt
language
Swedish
id
1559406
date added to LUP
2010-03-08 15:55:24
date last changed
2010-03-08 15:55:24
@misc{1559406,
  abstract     = {{För att hästuppfödning skall betraktas som näringsverksamhet måste verksamheten uppfylla de tre rekvisit som ställs för näringsverksamhet, dvs förvärvsverksamhet, yrkesmässighet och självständighet. Uppsatsen har lagt sitt fokus vid förvärvsverksamhet. Vid frågan om verksamheten skall bedömas uppfylla rekvisiten skall en helhetsbedömning göras. Eftersom det är fråga om att göra en samlad bedömning i det enskilda fallet är det som regel mycket svårt att avgöra om vinstsyfte föreligger objektivt sett. Därmed har lagstiftaren fallerat med att tillgodose förutsebarheten, en av skattelagstiftningens ledord. Kravet på att förvärvsverksamhet skall föreligga synes ställas lägre för juridiska personer än för enskilda näringsidkare. Därmed har lagstiftaren ytterligare fallerat. Skattelagstiftningen skall inte påverka val av företagsform. Tidigare utvecklades det i praxis en tumregel som angav att innehav av en häst var hobby, tre var näringsverksamhet och vid innehav av två det kunde vara både hobby och näring, och där omständigheterna i övrigt fick vara vägledande. Denna praxis har nu övergivits. I dag är det en helhetsbedömning som avgör hur verksamheten skall klassificeras. Helhetsbedömningen gör att förutsebarheten får stå åt sidan. För tillfället framgår det varken av lagtext, förarbeten eller praxis klart var gränsen mellan näringsverksamhet och hobbyverksamhet avseende hästuppfödning går. Samtidigt som en samlad bedömning i det enskilda fallet kan göra att kravet på förutsebarhet kan vara svårt att tillfredsställa, är det i grunden troligen den mest rättvisa bedömningen. För den enskilde verksamhetsutövaren torde förusebarheten vara bäst tillfredsställd om det fanns objektivt fastställda kriterier för vad som utgjorde näringsverksamhet eller hobby. Enligt min uppfattning bör hästuppfödning, då det är ett värdeskapande, betraktas som näringsverksamhet, åtminstone om det medför intäkter.}},
  author       = {{Larsson, Emmi}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hästuppfödning - näring eller hobby?}},
  year         = {{2007}},
}