Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Dubbelbeskattningsavtal och Treaty Shopping ur ett skattekonkurrensperspektiv

Lindström, Marie (2002)
Department of Law
Abstract
Denna uppsats handlar om dubbelbeskattningsavtal och Treaty Shopping ur ett skattekonkurrensperspektiv. Kapitel 1 ger en allmän introduktion till vad dubbelbeskattningsavtal är för något. Den viktigaste slutsatsen i detta kapitel är att dubbelbeskattningsavtalen kan missbrukas av staterna, i det här fallet Sverige, för att uppnå skattemässiga konkurrensfördelar gentemot andra stater genom att locka till sig företagsetableringar och investeringar. Jag kommer fram till denna slutsats främst p.g.a. statistik som pekar på att dubbelbeskattningsavtalen spelar en större roll för företag utanför landet, som vill investera i landet, än för personer med hemvist i landet i fråga, som vill investera utomlands. Kapitel 2 presenterar Treaty... (More)
Denna uppsats handlar om dubbelbeskattningsavtal och Treaty Shopping ur ett skattekonkurrensperspektiv. Kapitel 1 ger en allmän introduktion till vad dubbelbeskattningsavtal är för något. Den viktigaste slutsatsen i detta kapitel är att dubbelbeskattningsavtalen kan missbrukas av staterna, i det här fallet Sverige, för att uppnå skattemässiga konkurrensfördelar gentemot andra stater genom att locka till sig företagsetableringar och investeringar. Jag kommer fram till denna slutsats främst p.g.a. statistik som pekar på att dubbelbeskattningsavtalen spelar en större roll för företag utanför landet, som vill investera i landet, än för personer med hemvist i landet i fråga, som vill investera utomlands. Kapitel 2 presenterar Treaty Shoppingförfarandet, dels allmänt, dels ur svensk synpunkt. Treaty Shopping är ett förfarande som används av de skattskyldiga för att uppnå skattefördelar, främst genom att utnyttja olika länders dubbelbeskattningsavtal. Även Sverige som stat kan emellertid dra nytta av de skattskyldigas Treaty Shoppingförfaranden, främst när Sverige är genomgångsland. Just denna situation, när Sverige är genomgångsland i ett Treaty Shoppingförfarande, motverkas inte nämnvärt i de svenska dubbelbeskattningsavtalen eller i svensk intern rätt. Kapitel 4 respektive 5 presenterar EU:s uppförandekod och OECD:s skattekonkurrensprojekt. Det svenska dubbelbeskattningsavtalsnätet kan varken anses utgöra skadlig skattekonkurrens enligt EU:s uppförandekod eller enligt OECD:s skattekonkurrensrapporter. Det kan däremot konstateras att dubbelbeskattningsavtalens betydelse vad gäller att tillgängliggöra skadliga skattesystem har uppmärksammats, främst av OECD men även så smått av EU. Den svenska attityden i Treaty Shoppingförfaranden där Sverige är genomgångsland, d.v.s. när holdingbolag etableras i Sverige, skulle kanske kunna anses utgöra skadlig skattekonkurrens i enlighet med EU:s uppförandekod. Sverige är emellertid inte med bland holdingbolagsfallen på den lista över skadliga förmånliga skatteordningar som upprättats av Primarologruppen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindström, Marie
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Skatterätt
language
Swedish
id
1559736
date added to LUP
2010-03-08 15:55:24
date last changed
2010-03-08 15:55:24
@misc{1559736,
  abstract     = {{Denna uppsats handlar om dubbelbeskattningsavtal och Treaty Shopping ur ett skattekonkurrensperspektiv. Kapitel 1 ger en allmän introduktion till vad dubbelbeskattningsavtal är för något. Den viktigaste slutsatsen i detta kapitel är att dubbelbeskattningsavtalen kan missbrukas av staterna, i det här fallet Sverige, för att uppnå skattemässiga konkurrensfördelar gentemot andra stater genom att locka till sig företagsetableringar och investeringar. Jag kommer fram till denna slutsats främst p.g.a. statistik som pekar på att dubbelbeskattningsavtalen spelar en större roll för företag utanför landet, som vill investera i landet, än för personer med hemvist i landet i fråga, som vill investera utomlands. Kapitel 2 presenterar Treaty Shoppingförfarandet, dels allmänt, dels ur svensk synpunkt. Treaty Shopping är ett förfarande som används av de skattskyldiga för att uppnå skattefördelar, främst genom att utnyttja olika länders dubbelbeskattningsavtal. Även Sverige som stat kan emellertid dra nytta av de skattskyldigas Treaty Shoppingförfaranden, främst när Sverige är genomgångsland. Just denna situation, när Sverige är genomgångsland i ett Treaty Shoppingförfarande, motverkas inte nämnvärt i de svenska dubbelbeskattningsavtalen eller i svensk intern rätt. Kapitel 4 respektive 5 presenterar EU:s uppförandekod och OECD:s skattekonkurrensprojekt. Det svenska dubbelbeskattningsavtalsnätet kan varken anses utgöra skadlig skattekonkurrens enligt EU:s uppförandekod eller enligt OECD:s skattekonkurrensrapporter. Det kan däremot konstateras att dubbelbeskattningsavtalens betydelse vad gäller att tillgängliggöra skadliga skattesystem har uppmärksammats, främst av OECD men även så smått av EU. Den svenska attityden i Treaty Shoppingförfaranden där Sverige är genomgångsland, d.v.s. när holdingbolag etableras i Sverige, skulle kanske kunna anses utgöra skadlig skattekonkurrens i enlighet med EU:s uppförandekod. Sverige är emellertid inte med bland holdingbolagsfallen på den lista över skadliga förmånliga skatteordningar som upprättats av Primarologruppen.}},
  author       = {{Lindström, Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Dubbelbeskattningsavtal och Treaty Shopping ur ett skattekonkurrensperspektiv}},
  year         = {{2002}},
}