Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Utlänningars rätt att resa in i och vistas i Sverige

Lundblad, Lena (2005)
Department of Law
Abstract
Syftet med detta examensarbete är att ge en helhetssyn över utlänningars rätt att resa in i och vistas i Sverige. Jag har undersökt hur begreppet utlänning under 1900-talet har utvecklats till ett alltmer sammansatt begrepp som idag kan anses bestå av följande kategorier: nordiska medborgare, unionsmedborgare, Schengenmedborgare och övriga utlänningar, även kallade tredjelandsmedborgare. Nordiska medborgare och unionsmedborgare utgör de mest gynnade grupperna vad gäller rätten att resa in i och vistas i Sverige. Nordiska medborgare är undantagna från krav på pass, visering, uppehålls- och arbetstillstånd och kan således fritt resa in i och vistas i Sverige under obegränsad tid. Unionsmedborgare är undantagna från kraven på pass, visering... (More)
Syftet med detta examensarbete är att ge en helhetssyn över utlänningars rätt att resa in i och vistas i Sverige. Jag har undersökt hur begreppet utlänning under 1900-talet har utvecklats till ett alltmer sammansatt begrepp som idag kan anses bestå av följande kategorier: nordiska medborgare, unionsmedborgare, Schengenmedborgare och övriga utlänningar, även kallade tredjelandsmedborgare. Nordiska medborgare och unionsmedborgare utgör de mest gynnade grupperna vad gäller rätten att resa in i och vistas i Sverige. Nordiska medborgare är undantagna från krav på pass, visering, uppehålls- och arbetstillstånd och kan således fritt resa in i och vistas i Sverige under obegränsad tid. Unionsmedborgare är undantagna från kraven på pass, visering och arbetstillstånd och har rätt till fri vistelse under tre månader. Därefter gäller krav på ansökan om uppehållstillstånd. I framtiden kommer endast registrering att krävas. Inom gruppen unionsmedborgare kan man urskilja två kategorier. Unionsmedborgare som är ekonomiskt aktiva, eller som på annat sätt har tillräckligt med ekonomiska medel för att klara sitt uppehälle, har en mer gynnsam ställning än de unionsmedborgare som inte uppfyller de ekonomiska villkoren. Sistnämnda kategori av unionsmedborgares har i princip endast rätt till fri vistelse i Sverige under tre månader. Tredjelandsmedborgare är den grupp som har den mest villkorade rätten att vistas här. Huvudregeln är att tredjelandsmedborgare skall ha pass, visering, uppehållstillstånd eller arbetstillstånd för att ha rätt till vistelse här. Tredjelandsmedborgare, som kan grunda sin ställning på associationsavtal eller på att de är en unionsmedborgares familjemedlem har i allmänhet mer gynnsamma villkor för sin vistelse här än de övriga kategorierna av tredjelandsmedborgare, nämligen varaktigt bosatta inom eller utanför EU och skyddsbehövande. Schengensamarbetet har medfört ytterligare en dimension till utlänningars rätt att vistas i riket. Kraven för att resa in i ett Schengenland beror nämligen på om utlänningen befinner sig innanför eller utanför Schengenområdet. Utlänningar som befinner sig inom Schengenområdet har rätt att fritt resa in i och vistas i Sverige, och det gäller oavsett utlänningens medborgarskap. För utlänningar som befinner sig utanför Schengenområdet har det dock blivit svårare att resa in i och vistas i Sverige. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lundblad, Lena
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
EG-rätt, Förvaltningsrätt
language
Swedish
id
1559849
date added to LUP
2010-03-08 15:55:24
date last changed
2010-03-08 15:55:24
@misc{1559849,
  abstract     = {{Syftet med detta examensarbete är att ge en helhetssyn över utlänningars rätt att resa in i och vistas i Sverige. Jag har undersökt hur begreppet utlänning under 1900-talet har utvecklats till ett alltmer sammansatt begrepp som idag kan anses bestå av följande kategorier: nordiska medborgare, unionsmedborgare, Schengenmedborgare och övriga utlänningar, även kallade tredjelandsmedborgare. Nordiska medborgare och unionsmedborgare utgör de mest gynnade grupperna vad gäller rätten att resa in i och vistas i Sverige. Nordiska medborgare är undantagna från krav på pass, visering, uppehålls- och arbetstillstånd och kan således fritt resa in i och vistas i Sverige under obegränsad tid. Unionsmedborgare är undantagna från kraven på pass, visering och arbetstillstånd och har rätt till fri vistelse under tre månader. Därefter gäller krav på ansökan om uppehållstillstånd. I framtiden kommer endast registrering att krävas. Inom gruppen unionsmedborgare kan man urskilja två kategorier. Unionsmedborgare som är ekonomiskt aktiva, eller som på annat sätt har tillräckligt med ekonomiska medel för att klara sitt uppehälle, har en mer gynnsam ställning än de unionsmedborgare som inte uppfyller de ekonomiska villkoren. Sistnämnda kategori av unionsmedborgares har i princip endast rätt till fri vistelse i Sverige under tre månader. Tredjelandsmedborgare är den grupp som har den mest villkorade rätten att vistas här. Huvudregeln är att tredjelandsmedborgare skall ha pass, visering, uppehållstillstånd eller arbetstillstånd för att ha rätt till vistelse här. Tredjelandsmedborgare, som kan grunda sin ställning på associationsavtal eller på att de är en unionsmedborgares familjemedlem har i allmänhet mer gynnsamma villkor för sin vistelse här än de övriga kategorierna av tredjelandsmedborgare, nämligen varaktigt bosatta inom eller utanför EU och skyddsbehövande. Schengensamarbetet har medfört ytterligare en dimension till utlänningars rätt att vistas i riket. Kraven för att resa in i ett Schengenland beror nämligen på om utlänningen befinner sig innanför eller utanför Schengenområdet. Utlänningar som befinner sig inom Schengenområdet har rätt att fritt resa in i och vistas i Sverige, och det gäller oavsett utlänningens medborgarskap. För utlänningar som befinner sig utanför Schengenområdet har det dock blivit svårare att resa in i och vistas i Sverige.}},
  author       = {{Lundblad, Lena}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Utlänningars rätt att resa in i och vistas i Sverige}},
  year         = {{2005}},
}