Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

I villkorens gränsland - En studie om gränserna för friskrivning i två rättssystem

Salomonson Freij, Henrik (2003)
Department of Law
Abstract
Uppsatsen, som försöker belysa gränserna för friskrivningar i de engelska och svenska rättssystemen, konstaterar att skillnaderna mellan de båda rättssystemen materiellt sett inte är så stora men att vissa processuella skillnader finns. Vidare kan konstateras att det inte kan ges några allomfattande generella direktiv angående klausuler som alltid är skäliga enligt både svensk och engelsk rätt, utan endast hänvisning till de omständigheter som verkar i förmildrande eller försvårande riktning. Med Sokrates ord kan man säga att ''jag vet att jag vet att jag inte vet''. Alla friskrivningar är inte heller av ondo. Man kan slå fast att en friskrivningsklausul som vilar på reella överväganden och som tar hänsyn till båda parter alltid är att... (More)
Uppsatsen, som försöker belysa gränserna för friskrivningar i de engelska och svenska rättssystemen, konstaterar att skillnaderna mellan de båda rättssystemen materiellt sett inte är så stora men att vissa processuella skillnader finns. Vidare kan konstateras att det inte kan ges några allomfattande generella direktiv angående klausuler som alltid är skäliga enligt både svensk och engelsk rätt, utan endast hänvisning till de omständigheter som verkar i förmildrande eller försvårande riktning. Med Sokrates ord kan man säga att ''jag vet att jag vet att jag inte vet''. Alla friskrivningar är inte heller av ondo. Man kan slå fast att en friskrivningsklausul som vilar på reella överväganden och som tar hänsyn till båda parter alltid är att anse som skäliga. Skillnaderna mellan de båda rättssystemen ligger på ett processuellt och lagtekniskt plan, men gränsen för vad som är tillåtet i kommersiella avtalsvillkor bör dras, som framkommit i uppsatsens genomgång av praxis vid samma ställe, oavsett vilket lands lag som avtalet styrs av. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Salomonson Freij, Henrik
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Avtalsrätt, Komparativ rätt, Utrikeshandelsrätt
language
Swedish
id
1561684
date added to LUP
2010-03-08 15:55:29
date last changed
2010-03-08 15:55:29
@misc{1561684,
  abstract     = {{Uppsatsen, som försöker belysa gränserna för friskrivningar i de engelska och svenska rättssystemen, konstaterar att skillnaderna mellan de båda rättssystemen materiellt sett inte är så stora men att vissa processuella skillnader finns. Vidare kan konstateras att det inte kan ges några allomfattande generella direktiv angående klausuler som alltid är skäliga enligt både svensk och engelsk rätt, utan endast hänvisning till de omständigheter som verkar i förmildrande eller försvårande riktning. Med Sokrates ord kan man säga att ''jag vet att jag vet att jag inte vet''. Alla friskrivningar är inte heller av ondo. Man kan slå fast att en friskrivningsklausul som vilar på reella överväganden och som tar hänsyn till båda parter alltid är att anse som skäliga. Skillnaderna mellan de båda rättssystemen ligger på ett processuellt och lagtekniskt plan, men gränsen för vad som är tillåtet i kommersiella avtalsvillkor bör dras, som framkommit i uppsatsens genomgång av praxis vid samma ställe, oavsett vilket lands lag som avtalet styrs av.}},
  author       = {{Salomonson Freij, Henrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{I villkorens gränsland - En studie om gränserna för friskrivning i två rättssystem}},
  year         = {{2003}},
}