Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Konstitutionellt skydd mot brottsbekämpande åtgärder

Sellman, Håkan (2008)
Department of Law
Abstract
Denna uppsats behandlar konstitutionellt skydd mot brottsbekämpande åtgärder, utifrån ett normativt såväl som deskriptivt perspektiv. Dess främsta syfte är att undersöka om den svenska grundlagen ger individen det skydd mot brottsbekämpande åtgärder som den borde. Uppsatsens fokus ligger på vad som kan betraktas som grundpelarna i ett konstitutionellt skydd mot brottsbekämpande åtgärder: dels en rätt att inte utsättas för sådana åtgärder, dels konstitutionella mekanismer som säkerställer att denna rätt upprätthålls. Uppsatsens första kapitel utgörs av en introduktion med en diskussion av syfte, frågeställningar, metod etc. Uppsatsens andra kapitel ägnas åt frågan vilket skydd en konstitution bör ge mot brottsbekämpande åtgärder.... (More)
Denna uppsats behandlar konstitutionellt skydd mot brottsbekämpande åtgärder, utifrån ett normativt såväl som deskriptivt perspektiv. Dess främsta syfte är att undersöka om den svenska grundlagen ger individen det skydd mot brottsbekämpande åtgärder som den borde. Uppsatsens fokus ligger på vad som kan betraktas som grundpelarna i ett konstitutionellt skydd mot brottsbekämpande åtgärder: dels en rätt att inte utsättas för sådana åtgärder, dels konstitutionella mekanismer som säkerställer att denna rätt upprätthålls. Uppsatsens första kapitel utgörs av en introduktion med en diskussion av syfte, frågeställningar, metod etc. Uppsatsens andra kapitel ägnas åt frågan vilket skydd en konstitution bör ge mot brottsbekämpande åtgärder. Diskussionen tar sitt avstamp i vissa grundläggande liberala idéer om relationen mellan stat och individ, och behandlar tre huvudfrågor. För det första, vilka åtgärder bör omfattas av en konstitutionell rätt att inte drabbas av brottsbekämpande åtgärder? För det andra, vilka inskränkningar bör kunna göras i en sådan rätt? För det tredje, vilka konstitutionella mekanismer bör finnas på plats för att garantera att rätten upprätthålls? Uppsatsens tredje kapitel ägnas åt frågan vilket skydd den svenska grundlagen ger mot brottsbekämpande åtgärder. Tre huvudfrågor undersöks. För det första, vilka brottsbekämpande åtgärder ger grundlagen individen en rätt att inte drabbas av? För det andra, vilka inskränkningar tillåts i denna rätt? För det tredje, vilka mekanismer finns på plats för att garantera att rätten upprätthålls? Uppsatsens fjärde kapitel består av en diskussion av frågan om den svenska grundlagen ger det skydd mot brottsbekämpande åtgärder som den borde. De slutsatser som dras lyder som följer. Grundlagen ger inte individen en rätt att inte drabbas av alla de åtgärder som den borde ge honom en rätt att inte drabbas av. Grundlagen tillåter mer omfattande inskränkningar av rätten att inte drabbas av brottsbekämpande åtgärder än den borde. Grundlagen innehåller inte de mekanismer som den borde innehålla för att garantera att rätten att inte drabbas av brottsbekämpande åtgärder upprätthålls. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sellman, Håkan
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Allmän rättslära, Processrätt, Statsrätt
language
Swedish
id
1561851
date added to LUP
2010-03-08 15:55:29
date last changed
2010-03-08 15:55:29
@misc{1561851,
  abstract     = {{Denna uppsats behandlar konstitutionellt skydd mot brottsbekämpande åtgärder, utifrån ett normativt såväl som deskriptivt perspektiv. Dess främsta syfte är att undersöka om den svenska grundlagen ger individen det skydd mot brottsbekämpande åtgärder som den borde. Uppsatsens fokus ligger på vad som kan betraktas som grundpelarna i ett konstitutionellt skydd mot brottsbekämpande åtgärder: dels en rätt att inte utsättas för sådana åtgärder, dels konstitutionella mekanismer som säkerställer att denna rätt upprätthålls. Uppsatsens första kapitel utgörs av en introduktion med en diskussion av syfte, frågeställningar, metod etc. Uppsatsens andra kapitel ägnas åt frågan vilket skydd en konstitution bör ge mot brottsbekämpande åtgärder. Diskussionen tar sitt avstamp i vissa grundläggande liberala idéer om relationen mellan stat och individ, och behandlar tre huvudfrågor. För det första, vilka åtgärder bör omfattas av en konstitutionell rätt att inte drabbas av brottsbekämpande åtgärder? För det andra, vilka inskränkningar bör kunna göras i en sådan rätt? För det tredje, vilka konstitutionella mekanismer bör finnas på plats för att garantera att rätten upprätthålls? Uppsatsens tredje kapitel ägnas åt frågan vilket skydd den svenska grundlagen ger mot brottsbekämpande åtgärder. Tre huvudfrågor undersöks. För det första, vilka brottsbekämpande åtgärder ger grundlagen individen en rätt att inte drabbas av? För det andra, vilka inskränkningar tillåts i denna rätt? För det tredje, vilka mekanismer finns på plats för att garantera att rätten upprätthålls? Uppsatsens fjärde kapitel består av en diskussion av frågan om den svenska grundlagen ger det skydd mot brottsbekämpande åtgärder som den borde. De slutsatser som dras lyder som följer. Grundlagen ger inte individen en rätt att inte drabbas av alla de åtgärder som den borde ge honom en rätt att inte drabbas av. Grundlagen tillåter mer omfattande inskränkningar av rätten att inte drabbas av brottsbekämpande åtgärder än den borde. Grundlagen innehåller inte de mekanismer som den borde innehålla för att garantera att rätten att inte drabbas av brottsbekämpande åtgärder upprätthålls.}},
  author       = {{Sellman, Håkan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Konstitutionellt skydd mot brottsbekämpande åtgärder}},
  year         = {{2008}},
}