Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Användningen av domännamn som varumärke

Thorstensson, Fredrik (2008)
Department of Law
Abstract
Internet har under de sista 15 åren utvecklats från att ha varit ett ganska litet och okänt fenomen, som främst intresserade forskare och datatekniker, till att numera vara något som alltid är närvarande och en självklar del av våra liv, vare sig vi vill det eller inte. Detta har också lett till att domännamnet, som från början bara var tänkt som en elektronisk adress för att lättare hitta rätt information, har fått en allt större användning som kännetecken. Eftersom domännamnet inte var tänkt att ha känneteckensrättsliga funktioner och registreringen av domännamn styrs av helt andra regler än de varumärkesrättsliga, leder det till konflikter. En jämförelse mellan varumärken och domännamn visar att det finns väsentliga skillnader, men... (More)
Internet har under de sista 15 åren utvecklats från att ha varit ett ganska litet och okänt fenomen, som främst intresserade forskare och datatekniker, till att numera vara något som alltid är närvarande och en självklar del av våra liv, vare sig vi vill det eller inte. Detta har också lett till att domännamnet, som från början bara var tänkt som en elektronisk adress för att lättare hitta rätt information, har fått en allt större användning som kännetecken. Eftersom domännamnet inte var tänkt att ha känneteckensrättsliga funktioner och registreringen av domännamn styrs av helt andra regler än de varumärkesrättsliga, leder det till konflikter. En jämförelse mellan varumärken och domännamn visar att det finns väsentliga skillnader, men också många likheter. Även om domännamnet inte kan anses vara en immaterialrätt har det, genom sitt sätt att användas, fått många varumärkesrättsliga funktioner. En följd har blivit att många domännamn har registrerats med syftet att dra otillbörlig nytta av annans varumärke och dess renommé. Det är därför viktigt för varumärkesinnehavare att ha kontroll över de domännamn som relaterar till sitt eller sina varumärken. Genom att förstå skillnader och likheter mellan varumärken och domännamn kan näringsidkare på bästa sätt utnyttja sitt varumärke och optimera sin marknadsföring och kontakt med marknaden. För att lösa problemet med fulregistreringar eller s.k. cybersquatting, har man provat olika vägar. Tvister om varumärkesintrång och rätten till ett visst domännamn kan i de flesta fall avgöras både i allmän domstol och i de speciella tvistlösningsförfaranden som har utvecklats. Dessa alternativa tvistlösningsförfaranden är snabbare och billigare än ett domstolsförfarande och har därför fått en stor spridning och liknande system tillämpas under flertalet toppdomäner över hela världen. Det finns dock en del invändningar mot tvistlösningssystemet och i Sverige vill staten ha mer insyn och inflytande över den svenska toppdomänen och regleringen därav. Detta har nyligen resulterat i en ny lag om nationella toppdomäner. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Thorstensson, Fredrik
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Förmögenhetsrätt, Immaterialrätt
language
Swedish
id
1562564
date added to LUP
2010-03-08 15:55:30
date last changed
2010-03-08 15:55:30
@misc{1562564,
  abstract     = {{Internet har under de sista 15 åren utvecklats från att ha varit ett ganska litet och okänt fenomen, som främst intresserade forskare och datatekniker, till att numera vara något som alltid är närvarande och en självklar del av våra liv, vare sig vi vill det eller inte. Detta har också lett till att domännamnet, som från början bara var tänkt som en elektronisk adress för att lättare hitta rätt information, har fått en allt större användning som kännetecken. Eftersom domännamnet inte var tänkt att ha känneteckensrättsliga funktioner och registreringen av domännamn styrs av helt andra regler än de varumärkesrättsliga, leder det till konflikter. En jämförelse mellan varumärken och domännamn visar att det finns väsentliga skillnader, men också många likheter. Även om domännamnet inte kan anses vara en immaterialrätt har det, genom sitt sätt att användas, fått många varumärkesrättsliga funktioner. En följd har blivit att många domännamn har registrerats med syftet att dra otillbörlig nytta av annans varumärke och dess renommé. Det är därför viktigt för varumärkesinnehavare att ha kontroll över de domännamn som relaterar till sitt eller sina varumärken. Genom att förstå skillnader och likheter mellan varumärken och domännamn kan näringsidkare på bästa sätt utnyttja sitt varumärke och optimera sin marknadsföring och kontakt med marknaden. För att lösa problemet med fulregistreringar eller s.k. cybersquatting, har man provat olika vägar. Tvister om varumärkesintrång och rätten till ett visst domännamn kan i de flesta fall avgöras både i allmän domstol och i de speciella tvistlösningsförfaranden som har utvecklats. Dessa alternativa tvistlösningsförfaranden är snabbare och billigare än ett domstolsförfarande och har därför fått en stor spridning och liknande system tillämpas under flertalet toppdomäner över hela världen. Det finns dock en del invändningar mot tvistlösningssystemet och i Sverige vill staten ha mer insyn och inflytande över den svenska toppdomänen och regleringen därav. Detta har nyligen resulterat i en ny lag om nationella toppdomäner.}},
  author       = {{Thorstensson, Fredrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Användningen av domännamn som varumärke}},
  year         = {{2008}},
}