Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Begränsningar i besittningsskyddet för studentbostad

Tillrooth, Catarina (2006)
Department of Law
Abstract
Studentbostäder har funnits under lång tid. Exempelvis var studenter i Lund till en början inhysta hos lokalbefolkningen, det kan man se en utställning om på Kulturen i Lund. Så småningom byggdes mindre egna bostäder för studenter och det är dessa bostäder denna uppsats handlar om. En studentbostad är en kategoribostad som skall hysa en student. När studietiden är över så skall studenten flytta ut från studentbostaden, därför kallas studentbostaden för genomgångsbostad. För att en hyresgäst inte skall kunna bo kvar i en studentbostad när han avslutat sina aktiva studier har det utvecklats regler kring studentbostadens besittningsskydd. Den viktigaste inskränkningen i besittningsskyddet är att studentbostaden inte får bli en permanent... (More)
Studentbostäder har funnits under lång tid. Exempelvis var studenter i Lund till en början inhysta hos lokalbefolkningen, det kan man se en utställning om på Kulturen i Lund. Så småningom byggdes mindre egna bostäder för studenter och det är dessa bostäder denna uppsats handlar om. En studentbostad är en kategoribostad som skall hysa en student. När studietiden är över så skall studenten flytta ut från studentbostaden, därför kallas studentbostaden för genomgångsbostad. För att en hyresgäst inte skall kunna bo kvar i en studentbostad när han avslutat sina aktiva studier har det utvecklats regler kring studentbostadens besittningsskydd. Den viktigaste inskränkningen i besittningsskyddet är att studentbostaden inte får bli en permanent bostad. För att behålla dess karaktär av genomgångsbostad har det utvecklats kontraktsvillkor som dels tidsbegränsar boendet dels kopplar det till aktiva studier och det räcker med att en av grunderna är uppfylld för att uppsägningen kan bli godkänd. Tidsbegränsningen i boendet motsvarar den tid det bör ta för en student att avsluta sina studier. Det finns ofta möjlighet för hyresgästen att begära dispens om det bara återstår en liten del av studierna när tidsbegränsningen går ut. Det är inte helt klart vad aktiva studier innebär. Hyresnämnden anser att man vid intresseavvägningen skall väga in alla omständigheter kring varför hyresgästen inte bedriver några aktiva studier och att man inte t.ex. kan sätta en poänggräns för vad som är aktiva studier. Uppsatsen behandlar den praxis som har utvecklats angående inskränkningar i besittningsskyddet för en hyresgäst som bor i en studentbostad. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Tillrooth, Catarina
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Boenderätt
language
Swedish
id
1562600
date added to LUP
2010-03-08 15:55:30
date last changed
2010-03-08 15:55:30
@misc{1562600,
  abstract     = {{Studentbostäder har funnits under lång tid. Exempelvis var studenter i Lund till en början inhysta hos lokalbefolkningen, det kan man se en utställning om på Kulturen i Lund. Så småningom byggdes mindre egna bostäder för studenter och det är dessa bostäder denna uppsats handlar om. En studentbostad är en kategoribostad som skall hysa en student. När studietiden är över så skall studenten flytta ut från studentbostaden, därför kallas studentbostaden för genomgångsbostad. För att en hyresgäst inte skall kunna bo kvar i en studentbostad när han avslutat sina aktiva studier har det utvecklats regler kring studentbostadens besittningsskydd. Den viktigaste inskränkningen i besittningsskyddet är att studentbostaden inte får bli en permanent bostad. För att behålla dess karaktär av genomgångsbostad har det utvecklats kontraktsvillkor som dels tidsbegränsar boendet dels kopplar det till aktiva studier och det räcker med att en av grunderna är uppfylld för att uppsägningen kan bli godkänd. Tidsbegränsningen i boendet motsvarar den tid det bör ta för en student att avsluta sina studier. Det finns ofta möjlighet för hyresgästen att begära dispens om det bara återstår en liten del av studierna när tidsbegränsningen går ut. Det är inte helt klart vad aktiva studier innebär. Hyresnämnden anser att man vid intresseavvägningen skall väga in alla omständigheter kring varför hyresgästen inte bedriver några aktiva studier och att man inte t.ex. kan sätta en poänggräns för vad som är aktiva studier. Uppsatsen behandlar den praxis som har utvecklats angående inskränkningar i besittningsskyddet för en hyresgäst som bor i en studentbostad.}},
  author       = {{Tillrooth, Catarina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Begränsningar i besittningsskyddet för studentbostad}},
  year         = {{2006}},
}