Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vad omfattar begreppet finansiell rådgivning?

Wireklint, Henrik (2007)
Department of Law
Abstract
LFR trädde i kraft juli 2004. Den reglerar förutsättningarna för en konsument att erhålla skadestånd angående vårdslös finansiell rådgivning av finansiella institut. På grund av att LFR är relativt nytillkommen är praxis och doktrin som berör lagen starkt begränsade. Den här uppsatsen har av den anledningen till stor del grundats på praxis och doktrin inom snarlika rättsområden. Uppsatsen redogör i kapitel 2 för de rekvisit som måste uppfyllas för att skadestånd ska utgå enligt LFR. Utan dessa grundläggande kunskaper är uppsatsens problemområde svårare att ta till sig. Vidare redogörs i kapitel 3 för hur synen på rådgivningsförhållandet framställts i förarbetena, praxis och doktrin. Särskilt Kleinemans framställning avseende den befogade... (More)
LFR trädde i kraft juli 2004. Den reglerar förutsättningarna för en konsument att erhålla skadestånd angående vårdslös finansiell rådgivning av finansiella institut. På grund av att LFR är relativt nytillkommen är praxis och doktrin som berör lagen starkt begränsade. Den här uppsatsen har av den anledningen till stor del grundats på praxis och doktrin inom snarlika rättsområden. Uppsatsen redogör i kapitel 2 för de rekvisit som måste uppfyllas för att skadestånd ska utgå enligt LFR. Utan dessa grundläggande kunskaper är uppsatsens problemområde svårare att ta till sig. Vidare redogörs i kapitel 3 för hur synen på rådgivningsförhållandet framställts i förarbetena, praxis och doktrin. Särskilt Kleinemans framställning avseende den befogade tillitens relevans har presenterats som grund för avgöranden angående om ett uppdragsförhållande omfattas av LFR. En målsättning med uppsatsen var att tydliggöra dess praktiska relevans. För att uppnå detta mål har telefonintervjuer genomförts med företrädare för de fyra storbankerna. Vilka situationer som omfattas av LFR blir avgörande av hur man definierar ett uppdragsförhållande beträffande finansiell rådgivning. Ett avgörande huruvida en situation innebär ett uppdragsförhållande bör bedömas enligt den befogade tilliten. Mottagaren av rådet måste ha haft fog för sin uppfattning att det rörde sig om ett uppdragsförhållande avseende finansiell rådgivning. Vidare krävs det att rådgivaren insett eller borde ha insett att motparten haft fog för att fästa tillit till de råd som lämnats. Vid en dylik bedömning bör särskilt vissa omständigheter beaktas för att avgöra huruvida det i den enskilda situationen föreligger ett rådgivningsförhållande. När banktjänstemannen har titeln ''privatrådgivare'' eller liknande är det en tillitsförstärkande faktor. Vidare kan det sätt som banken framställer sina förslag på innebära att tilliten höjs. Parternas tidigare förhållande är relevant då kunden kan ha särskilt stor tillit till en tjänstemans råd på grund av att de varit gynnsamma tidigare. Eventuella reservationer och kundens sätt att efterfråga informationen är även faktorer som bör beaktas. Däremot bör det förhållandet att rådgivningen är av generell karaktär, när det rör sig om ett personligt möte mellan en banktjänsteman och en eller två konsumenter, inte innebära att tilliten kategoriskt är så liten att något uppdragsförhållande inte kan anses föreligga. En individuell prövning vid respektive tillfälle där samtliga relevanta faktorer beaktas är nödvändig för att avgöra om ett rådgivningsförhållande föreligger. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wireklint, Henrik
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Skadeståndsrätt
language
Swedish
id
1563104
date added to LUP
2010-03-08 15:55:31
date last changed
2010-03-08 15:55:31
@misc{1563104,
  abstract     = {{LFR trädde i kraft juli 2004. Den reglerar förutsättningarna för en konsument att erhålla skadestånd angående vårdslös finansiell rådgivning av finansiella institut. På grund av att LFR är relativt nytillkommen är praxis och doktrin som berör lagen starkt begränsade. Den här uppsatsen har av den anledningen till stor del grundats på praxis och doktrin inom snarlika rättsområden. Uppsatsen redogör i kapitel 2 för de rekvisit som måste uppfyllas för att skadestånd ska utgå enligt LFR. Utan dessa grundläggande kunskaper är uppsatsens problemområde svårare att ta till sig. Vidare redogörs i kapitel 3 för hur synen på rådgivningsförhållandet framställts i förarbetena, praxis och doktrin. Särskilt Kleinemans framställning avseende den befogade tillitens relevans har presenterats som grund för avgöranden angående om ett uppdragsförhållande omfattas av LFR. En målsättning med uppsatsen var att tydliggöra dess praktiska relevans. För att uppnå detta mål har telefonintervjuer genomförts med företrädare för de fyra storbankerna. Vilka situationer som omfattas av LFR blir avgörande av hur man definierar ett uppdragsförhållande beträffande finansiell rådgivning. Ett avgörande huruvida en situation innebär ett uppdragsförhållande bör bedömas enligt den befogade tilliten. Mottagaren av rådet måste ha haft fog för sin uppfattning att det rörde sig om ett uppdragsförhållande avseende finansiell rådgivning. Vidare krävs det att rådgivaren insett eller borde ha insett att motparten haft fog för att fästa tillit till de råd som lämnats. Vid en dylik bedömning bör särskilt vissa omständigheter beaktas för att avgöra huruvida det i den enskilda situationen föreligger ett rådgivningsförhållande. När banktjänstemannen har titeln ''privatrådgivare'' eller liknande är det en tillitsförstärkande faktor. Vidare kan det sätt som banken framställer sina förslag på innebära att tilliten höjs. Parternas tidigare förhållande är relevant då kunden kan ha särskilt stor tillit till en tjänstemans råd på grund av att de varit gynnsamma tidigare. Eventuella reservationer och kundens sätt att efterfråga informationen är även faktorer som bör beaktas. Däremot bör det förhållandet att rådgivningen är av generell karaktär, när det rör sig om ett personligt möte mellan en banktjänsteman och en eller två konsumenter, inte innebära att tilliten kategoriskt är så liten att något uppdragsförhållande inte kan anses föreligga. En individuell prövning vid respektive tillfälle där samtliga relevanta faktorer beaktas är nödvändig för att avgöra om ett rådgivningsförhållande föreligger.}},
  author       = {{Wireklint, Henrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vad omfattar begreppet finansiell rådgivning?}},
  year         = {{2007}},
}