Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upphovsmannens känslor och domstolens attityd

Yngner, Maria (2008)
Department of Law
Abstract
Den ideella rättens syfte är att upphovsmän till konstnärliga och litterära verk skall slippa se sina verk ändrade eller tillgängliggjorda för allmänheten i en form eller i ett sammanhang som upplevs som kränkande. Upphovsmän anses ha starka känslomässiga band till sina verk och ett angrepp på verket är i princip ett angrepp på upphovsmannen. För att avgöra om en ideellrättslig kränkning ägt rum eller ej måste emellertid domstolen sätta upp ramar för vad som rimligen kan anses kränkande. I fråga om humorrelaterade förfaranden tycks acceptansen vara betydligt större än när ett verk påverkats på ett sätt som kan relateras till sex. Kränkningsbedömningen skall utgå från upphovsmannens känslor, men eftersom domstolen inte upplever samma... (More)
Den ideella rättens syfte är att upphovsmän till konstnärliga och litterära verk skall slippa se sina verk ändrade eller tillgängliggjorda för allmänheten i en form eller i ett sammanhang som upplevs som kränkande. Upphovsmän anses ha starka känslomässiga band till sina verk och ett angrepp på verket är i princip ett angrepp på upphovsmannen. För att avgöra om en ideellrättslig kränkning ägt rum eller ej måste emellertid domstolen sätta upp ramar för vad som rimligen kan anses kränkande. I fråga om humorrelaterade förfaranden tycks acceptansen vara betydligt större än när ett verk påverkats på ett sätt som kan relateras till sex. Kränkningsbedömningen skall utgå från upphovsmannens känslor, men eftersom domstolen inte upplever samma identifikation med verket måste den inta en hållning utifrån rådande samhällsnormer. Ingen domstol vill utmåla sig själv som oförmögen att uppfatta humor eller som förespråkare av porr. Den objektiva måttstock som man säger sig tillämpa kommer därför i praktiken att styras av samhällets värderingar och den attityd till dem som domstolen vill uppvisa. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Yngner, Maria
supervisor
organization
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Immaterialrätt
language
Swedish
id
1563158
date added to LUP
2010-03-08 15:55:31
date last changed
2010-03-08 15:55:31
@misc{1563158,
  abstract     = {{Den ideella rättens syfte är att upphovsmän till konstnärliga och litterära verk skall slippa se sina verk ändrade eller tillgängliggjorda för allmänheten i en form eller i ett sammanhang som upplevs som kränkande. Upphovsmän anses ha starka känslomässiga band till sina verk och ett angrepp på verket är i princip ett angrepp på upphovsmannen. För att avgöra om en ideellrättslig kränkning ägt rum eller ej måste emellertid domstolen sätta upp ramar för vad som rimligen kan anses kränkande. I fråga om humorrelaterade förfaranden tycks acceptansen vara betydligt större än när ett verk påverkats på ett sätt som kan relateras till sex. Kränkningsbedömningen skall utgå från upphovsmannens känslor, men eftersom domstolen inte upplever samma identifikation med verket måste den inta en hållning utifrån rådande samhällsnormer. Ingen domstol vill utmåla sig själv som oförmögen att uppfatta humor eller som förespråkare av porr. Den objektiva måttstock som man säger sig tillämpa kommer därför i praktiken att styras av samhällets värderingar och den attityd till dem som domstolen vill uppvisa.}},
  author       = {{Yngner, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upphovsmannens känslor och domstolens attityd}},
  year         = {{2008}},
}