Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Relationen mellan tjänstemän

Johannesson, Karl LU and Ljungman, Jakob LU (2010) STVA21 20101
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Målet med offentlig upphandling är att ge medborgarna den bästa produkten till det bästa priset. För att upphandlingen ska vara legitim så får det inte finnas utrymme för godtyckliga beslut från tjänstemännen. Vid Försvarets Materielverks (FMV) upphandling 2008 om pansarfordon lämnades ett sådant utrymme vilket gjorde att upphandlingen ogiltigförklarades och var tvungen att göras om. Under upphandlingsprocessen valde beslutsfattarna att plocka bort experterna, som menade att Hägglunds var det bästa alternativet, från processen. För att förklara beslutsfattarnas och experternas meningsskiljaktigheter används en aktör-strukturteori där vi menar att de val som aktörerna gjorde berodde på vilken plats i hierarkin de innehar. Rollen de har i... (More)
Målet med offentlig upphandling är att ge medborgarna den bästa produkten till det bästa priset. För att upphandlingen ska vara legitim så får det inte finnas utrymme för godtyckliga beslut från tjänstemännen. Vid Försvarets Materielverks (FMV) upphandling 2008 om pansarfordon lämnades ett sådant utrymme vilket gjorde att upphandlingen ogiltigförklarades och var tvungen att göras om. Under upphandlingsprocessen valde beslutsfattarna att plocka bort experterna, som menade att Hägglunds var det bästa alternativet, från processen. För att förklara beslutsfattarnas och experternas meningsskiljaktigheter används en aktör-strukturteori där vi menar att de val som aktörerna gjorde berodde på vilken plats i hierarkin de innehar. Rollen de har i hierarkin styrs av institutioner och strukturer som genererar ett ämbetsspecifikt beteende. I analysen har det framkommit att beslutsfattarna använt sig av ett strategidokument som inte varit helt förenligt med förfrågningsunderlaget. Anledningen till detta är att beslutsfattarna har beaktat ekonomiska värden i större utsträckning än experterna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johannesson, Karl LU and Ljungman, Jakob LU
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ studie av fallet Försvarets Materielverk
course
STVA21 20101
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Reform av offentlig verksamhet, Värden, Hierarki, Beslutsfattare, Aktör-strukturteori., Expert, FM och FMV
language
Swedish
id
1607777
date added to LUP
2010-06-29 13:13:32
date last changed
2010-06-29 13:13:32
@misc{1607777,
  abstract     = {{Målet med offentlig upphandling är att ge medborgarna den bästa produkten till det bästa priset. För att upphandlingen ska vara legitim så får det inte finnas utrymme för godtyckliga beslut från tjänstemännen. Vid Försvarets Materielverks (FMV) upphandling 2008 om pansarfordon lämnades ett sådant utrymme vilket gjorde att upphandlingen ogiltigförklarades och var tvungen att göras om. Under upphandlingsprocessen valde beslutsfattarna att plocka bort experterna, som menade att Hägglunds var det bästa alternativet, från processen. För att förklara beslutsfattarnas och experternas meningsskiljaktigheter används en aktör-strukturteori där vi menar att de val som aktörerna gjorde berodde på vilken plats i hierarkin de innehar. Rollen de har i hierarkin styrs av institutioner och strukturer som genererar ett ämbetsspecifikt beteende. I analysen har det framkommit att beslutsfattarna använt sig av ett strategidokument som inte varit helt förenligt med förfrågningsunderlaget. Anledningen till detta är att beslutsfattarna har beaktat ekonomiska värden i större utsträckning än experterna.}},
  author       = {{Johannesson, Karl and Ljungman, Jakob}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Relationen mellan tjänstemän}},
  year         = {{2010}},
}