Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vem har makten över den politiska agendan?

Arvidsson, Anna LU and Wåhlin, Elise LU (2010) STVA21 20101
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I Sveriges grundlag står tydligt hur viktigt det är att den svenska demokratin ska bygga på representativitet. Och Sverige kallas ofta ett av de mest jämställda länderna i världen när det kommer till politiken, med hög andel kvinnor i beslutande organ. Lever man upp till detta i kommunerna? Många studier har genomförts kring representation på nationell nivå men färre kring regional och lokal sådan. Denna studie ämnar att ur ett genusperspektiv undersöka vem det egentligen är som sätter agendan, när representationen procentuellt sett är relativt jämställd. Detta har vi gjort genom utskick av en enkät till politikerna i kommunfullmäktige i Lunds kommun samt genomgång av motionsskrivande och interpellationer. Resultaten är inte entydiga men... (More)
I Sveriges grundlag står tydligt hur viktigt det är att den svenska demokratin ska bygga på representativitet. Och Sverige kallas ofta ett av de mest jämställda länderna i världen när det kommer till politiken, med hög andel kvinnor i beslutande organ. Lever man upp till detta i kommunerna? Många studier har genomförts kring representation på nationell nivå men färre kring regional och lokal sådan. Denna studie ämnar att ur ett genusperspektiv undersöka vem det egentligen är som sätter agendan, när representationen procentuellt sett är relativt jämställd. Detta har vi gjort genom utskick av en enkät till politikerna i kommunfullmäktige i Lunds kommun samt genomgång av motionsskrivande och interpellationer. Resultaten är inte entydiga men ger en bild av den kommunala verkligheten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Arvidsson, Anna LU and Wåhlin, Elise LU
supervisor
organization
course
STVA21 20101
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
genus, representation, politisk dagordning, jämställdhet, kommunalpolitik.
language
Swedish
id
1607821
date added to LUP
2010-06-29 16:40:18
date last changed
2010-06-29 16:40:18
@misc{1607821,
  abstract     = {{I Sveriges grundlag står tydligt hur viktigt det är att den svenska demokratin ska bygga på representativitet. Och Sverige kallas ofta ett av de mest jämställda länderna i världen när det kommer till politiken, med hög andel kvinnor i beslutande organ. Lever man upp till detta i kommunerna? Många studier har genomförts kring representation på nationell nivå men färre kring regional och lokal sådan. Denna studie ämnar att ur ett genusperspektiv undersöka vem det egentligen är som sätter agendan, när representationen procentuellt sett är relativt jämställd. Detta har vi gjort genom utskick av en enkät till politikerna i kommunfullmäktige i Lunds kommun samt genomgång av motionsskrivande och interpellationer. Resultaten är inte entydiga men ger en bild av den kommunala verkligheten.}},
  author       = {{Arvidsson, Anna and Wåhlin, Elise}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vem har makten över den politiska agendan?}},
  year         = {{2010}},
}