Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En scout - en diskursanalys om genus inom scoutorganisationen

Magnusson, Maria LU (2010) SOCK01 20101
Sociology
Abstract (Swedish)
Denna diskursanalys av scoutböckerna Getingen och Järven är en undersökning om hur genus framställs i böckerna och hur detta kan påverka scouterna som läser dessa, den behandlar även hur böckerna kan bidra till upprätthållandet av det sociala könet inom scoutorganisationen genom reproducering av den befintliga genusdiskursen i böckerna. Med Faircloughs kritiska diskursanalys, Yvonne Hirdmans genuskontraktsteori och Bronwyn Davies teori om hur flickor och pojkar gör kön visar jag hur genuskontraktet existerar i böckerna och att detta kan påverka scouterna genom att de konsumerar böckerna genom den diskursiva praktiken som genusdiskursen är en del av. Dock hittar jag även spår av sociokulturell förändring genom att det finns tecken på... (More)
Denna diskursanalys av scoutböckerna Getingen och Järven är en undersökning om hur genus framställs i böckerna och hur detta kan påverka scouterna som läser dessa, den behandlar även hur böckerna kan bidra till upprätthållandet av det sociala könet inom scoutorganisationen genom reproducering av den befintliga genusdiskursen i böckerna. Med Faircloughs kritiska diskursanalys, Yvonne Hirdmans genuskontraktsteori och Bronwyn Davies teori om hur flickor och pojkar gör kön visar jag hur genuskontraktet existerar i böckerna och att detta kan påverka scouterna genom att de konsumerar böckerna genom den diskursiva praktiken som genusdiskursen är en del av. Dock hittar jag även spår av sociokulturell förändring genom att det finns tecken på interdiskursivitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Magnusson, Maria LU
supervisor
organization
course
SOCK01 20101
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Scoutboken Getingen, scoutorganisation, genuskontrakt, diskursanalys, genus, Scoutboken Järven
language
Swedish
id
1616050
date added to LUP
2010-06-28 08:38:01
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1616050,
  abstract     = {{Denna diskursanalys av scoutböckerna Getingen och Järven är en undersökning om hur genus framställs i böckerna och hur detta kan påverka scouterna som läser dessa, den behandlar även hur böckerna kan bidra till upprätthållandet av det sociala könet inom scoutorganisationen genom reproducering av den befintliga genusdiskursen i böckerna. Med Faircloughs kritiska diskursanalys, Yvonne Hirdmans genuskontraktsteori och Bronwyn Davies teori om hur flickor och pojkar gör kön visar jag hur genuskontraktet existerar i böckerna och att detta kan påverka scouterna genom att de konsumerar böckerna genom den diskursiva praktiken som genusdiskursen är en del av. Dock hittar jag även spår av sociokulturell förändring genom att det finns tecken på interdiskursivitet.}},
  author       = {{Magnusson, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En scout - en diskursanalys om genus inom scoutorganisationen}},
  year         = {{2010}},
}