Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Är WAMZ ett optimalt valutaområde?

Meuller, Charlotta and Svensson, Sofia (2005)
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Målet för den västafrikanska monetära zonen (WAMZ), som bildats mellan länderna Gambia, Ghana, Guinea, Nigeria och Sierra Leone, är att år 2006 införa en gemensam valuta samt att inrätta en gemensam centralbank. I denna uppsats undersöks om den monetära unionen kan tänkas bli optimal med avseende på de kriterier som härstammar från teorin om det optimala valutaområdet samt huruvida medlemsländerna inom unionen WAMZ uppfyller de konvergenskriterier som utarbetats för att underlätta införandet av en gemensam valuta. För att undersöka detta applicerar vi teorin om det optimala valutaområdet på WAMZ:s medlemsländer samt analyserar den statistik som knyter an till konvergenskriterierna. Det har visat sig att länderna är långt ifrån att uppfylla... (More)
Målet för den västafrikanska monetära zonen (WAMZ), som bildats mellan länderna Gambia, Ghana, Guinea, Nigeria och Sierra Leone, är att år 2006 införa en gemensam valuta samt att inrätta en gemensam centralbank. I denna uppsats undersöks om den monetära unionen kan tänkas bli optimal med avseende på de kriterier som härstammar från teorin om det optimala valutaområdet samt huruvida medlemsländerna inom unionen WAMZ uppfyller de konvergenskriterier som utarbetats för att underlätta införandet av en gemensam valuta. För att undersöka detta applicerar vi teorin om det optimala valutaområdet på WAMZ:s medlemsländer samt analyserar den statistik som knyter an till konvergenskriterierna. Det har visat sig att länderna är långt ifrån att uppfylla både de kriterier som återfinns inom teorin om det optimala valutaområdet samt de uppsatta konvergenskriterier som utarbetats för WAMZ. Detta beror framförallt på en låg grad av likhet mellan länderna samt ekonomisk och politisk instabilitet i flertalet WAMZ-länder. Unionens förmåga att bilda ett väl fungerande valutaområde ifrågasätts därför. Det senast satta datumet för införandet av valutan, juli 2006, anses även i många avseenden vara orealistiskt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
@misc{1644082,
  abstract     = {{Målet för den västafrikanska monetära zonen (WAMZ), som bildats mellan länderna Gambia, Ghana, Guinea, Nigeria och Sierra Leone, är att år 2006 införa en gemensam valuta samt att inrätta en gemensam centralbank. I denna uppsats undersöks om den monetära unionen kan tänkas bli optimal med avseende på de kriterier som härstammar från teorin om det optimala valutaområdet samt huruvida medlemsländerna inom unionen WAMZ uppfyller de konvergenskriterier som utarbetats för att underlätta införandet av en gemensam valuta. För att undersöka detta applicerar vi teorin om det optimala valutaområdet på WAMZ:s medlemsländer samt analyserar den statistik som knyter an till konvergenskriterierna. Det har visat sig att länderna är långt ifrån att uppfylla både de kriterier som återfinns inom teorin om det optimala valutaområdet samt de uppsatta konvergenskriterier som utarbetats för WAMZ. Detta beror framförallt på en låg grad av likhet mellan länderna samt ekonomisk och politisk instabilitet i flertalet WAMZ-länder. Unionens förmåga att bilda ett väl fungerande valutaområde ifrågasätts därför. Det senast satta datumet för införandet av valutan, juli 2006, anses även i många avseenden vara orealistiskt.}},
  author       = {{Meuller, Charlotta and Svensson, Sofia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Är WAMZ ett optimalt valutaområde?}},
  year         = {{2005}},
}