Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kapitalliberalisering, en litteraturstudie om globalisering och fria kapitalrörelser

Rydberg, Helena (2005)
Department of Economic History
Abstract (Swedish)
Uppsatsen behandlar ämnet globalisering, och är inriktad på fria kapitalrörelser. Syftet är att belysa dagens debatt i ämnet, samt att lyfta fram grundläggande förutsättningar för ekonomisk globalisering.
Två historiska exempel rörande kapitalimport till Sverige och Argentina under det sena 1800-talet står som historisk grund, varpå själva grundproblemet med fria kapitalrörelser står klart: med en liberalisering av kapital, vilket krävs för fria kapitalrörelser, uppstår även en kriskänslighet, vilken kan vara till stor skada för länder med outvecklade kapitalmarknader och svaga institutioner. Efter en problematisering av globaliseringsbegreppet och en genomgång av de förutsättningar som har gett upphov till den utveckling vi åser idag,... (More)
Uppsatsen behandlar ämnet globalisering, och är inriktad på fria kapitalrörelser. Syftet är att belysa dagens debatt i ämnet, samt att lyfta fram grundläggande förutsättningar för ekonomisk globalisering.
Två historiska exempel rörande kapitalimport till Sverige och Argentina under det sena 1800-talet står som historisk grund, varpå själva grundproblemet med fria kapitalrörelser står klart: med en liberalisering av kapital, vilket krävs för fria kapitalrörelser, uppstår även en kriskänslighet, vilken kan vara till stor skada för länder med outvecklade kapitalmarknader och svaga institutioner. Efter en problematisering av globaliseringsbegreppet och en genomgång av de förutsättningar som har gett upphov till den utveckling vi åser idag, följer en sammanfattning av kritik som uppkommit gentemot fria kapitalrörelser och liberalisering i allmänhet. Uppsatsen ger dels en bakgrund till dagens globalisering, och dels en insyn i dagens debatt om fria kapitalrörelser. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Rydberg, Helena
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
globalisering, kapitalliberalisering, ekonomiska kriser, Social and economic history, Ekonomisk och social historia
language
Swedish
id
1644171
date added to LUP
2005-04-27 00:00:00
date last changed
2010-08-05 14:10:36
@misc{1644171,
  abstract     = {{Uppsatsen behandlar ämnet globalisering, och är inriktad på fria kapitalrörelser. Syftet är att belysa dagens debatt i ämnet, samt att lyfta fram grundläggande förutsättningar för ekonomisk globalisering.
Två historiska exempel rörande kapitalimport till Sverige och Argentina under det sena 1800-talet står som historisk grund, varpå själva grundproblemet med fria kapitalrörelser står klart: med en liberalisering av kapital, vilket krävs för fria kapitalrörelser, uppstår även en kriskänslighet, vilken kan vara till stor skada för länder med outvecklade kapitalmarknader och svaga institutioner. Efter en problematisering av globaliseringsbegreppet och en genomgång av de förutsättningar som har gett upphov till den utveckling vi åser idag, följer en sammanfattning av kritik som uppkommit gentemot fria kapitalrörelser och liberalisering i allmänhet. Uppsatsen ger dels en bakgrund till dagens globalisering, och dels en insyn i dagens debatt om fria kapitalrörelser.}},
  author       = {{Rydberg, Helena}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kapitalliberalisering, en litteraturstudie om globalisering och fria kapitalrörelser}},
  year         = {{2005}},
}