Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Det demokratiska samtalet

Sundqvist, Jonathan LU and Andersson, Sofia (2010) STVA21 20101
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Vi blev nyfikna på hur Internet formar nya former för påverkan av demokratiskt politiskt deltagande. Med denna nyfikenhet tar uppsatsen avstamp utifrån den debatt som pågick bland bloggare inför voteringen av FRA-lagstiftningen 2008. Med utgångspunkt från Jurgen Habermas koncept om den publika sfären samt Lincoln Dahlbergs riktlinjer för deliberativa internet-forum genomförs en kvalitativ textanalys där de kvalitativa aspekterna av deltagande och interaktion undersöks. Undersökningen visar att debatten i bloggarna inte alltid lever upp till ett deliberativt demokratiideal. Aktörernas sociala resurser och positioner reflekteras i debatten och påverkar formen av interaktion som leder till låsta debattpositioner. Däremot ser vi att bloggen... (More)
Vi blev nyfikna på hur Internet formar nya former för påverkan av demokratiskt politiskt deltagande. Med denna nyfikenhet tar uppsatsen avstamp utifrån den debatt som pågick bland bloggare inför voteringen av FRA-lagstiftningen 2008. Med utgångspunkt från Jurgen Habermas koncept om den publika sfären samt Lincoln Dahlbergs riktlinjer för deliberativa internet-forum genomförs en kvalitativ textanalys där de kvalitativa aspekterna av deltagande och interaktion undersöks. Undersökningen visar att debatten i bloggarna inte alltid lever upp till ett deliberativt demokratiideal. Aktörernas sociala resurser och positioner reflekteras i debatten och påverkar formen av interaktion som leder till låsta debattpositioner. Däremot ser vi att bloggen som medium har potential när en öppen informationshantering tillämpas och mer strukturerade diskussioner förs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sundqvist, Jonathan LU and Andersson, Sofia
supervisor
organization
course
STVA21 20101
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
media, bloggar, politiskt deltagande, deliberation, publik sfär, FRA
language
Swedish
id
1653007
date added to LUP
2010-09-13 09:43:22
date last changed
2010-09-13 09:43:22
@misc{1653007,
  abstract     = {{Vi blev nyfikna på hur Internet formar nya former för påverkan av demokratiskt politiskt deltagande. Med denna nyfikenhet tar uppsatsen avstamp utifrån den debatt som pågick bland bloggare inför voteringen av FRA-lagstiftningen 2008. Med utgångspunkt från Jurgen Habermas koncept om den publika sfären samt Lincoln Dahlbergs riktlinjer för deliberativa internet-forum genomförs en kvalitativ textanalys där de kvalitativa aspekterna av deltagande och interaktion undersöks. Undersökningen visar att debatten i bloggarna inte alltid lever upp till ett deliberativt demokratiideal. Aktörernas sociala resurser och positioner reflekteras i debatten och påverkar formen av interaktion som leder till låsta debattpositioner. Däremot ser vi att bloggen som medium har potential när en öppen informationshantering tillämpas och mer strukturerade diskussioner förs.}},
  author       = {{Sundqvist, Jonathan and Andersson, Sofia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Det demokratiska samtalet}},
  year         = {{2010}},
}