Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vårdgarantin - En effektiv åtgärd mot långa väntetider inom svensk sjukvård?

Kainrath, David LU (2010) STVA21 20101
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Är vårdgarantin en effektiv årgärd mot långa vårdköer? Den svenska regeringen införde år 2008 en maximal väntetidsgaranti vid namnet vårdgaranti, som inte var bindande. Den 1 juli 2010 blev vårdgarantin bindande lagstiftning, men kan man förvänta sig att väntetiderna till speciliserad vård kommer att minska? Med denna kvalitativa fallstudie vill jag ge ett tentativt svar på frågan. I en genomgång av vetenskapliga artiklar presenterar jag teorier om väntetider, policyåtgärder i samband med väntetidsgarantier och institutionella faktorer som påverkar implementeringen av väntetidsgarantier. Med hjälp av dessa teorier konstruerar jag två strategiska scenarier, där effekten av sannolika policykombinationer på vårdväntetiderna beskrivs.... (More)
Är vårdgarantin en effektiv årgärd mot långa vårdköer? Den svenska regeringen införde år 2008 en maximal väntetidsgaranti vid namnet vårdgaranti, som inte var bindande. Den 1 juli 2010 blev vårdgarantin bindande lagstiftning, men kan man förvänta sig att väntetiderna till speciliserad vård kommer att minska? Med denna kvalitativa fallstudie vill jag ge ett tentativt svar på frågan. I en genomgång av vetenskapliga artiklar presenterar jag teorier om väntetider, policyåtgärder i samband med väntetidsgarantier och institutionella faktorer som påverkar implementeringen av väntetidsgarantier. Med hjälp av dessa teorier konstruerar jag två strategiska scenarier, där effekten av sannolika policykombinationer på vårdväntetiderna beskrivs. Resultatet är att vårdgarantin förmodligen kommer att minska väntetiderna något men till pris av ökade regionala ojämlikheter i tillgång till vården. Om vårdgarantin modifieras i ett antal punkter, vilket inte är orealistiskt, kommer den att kunna leda till kraftigare väntetidsminskningar utan att det samtidigt uppstår regionala ojämlikheter i tillgången till specialiserad vård. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kainrath, David LU
supervisor
organization
course
STVA21 20101
year
type
L3 - Miscellaneous, Projetcs etc.
subject
keywords
Vårdgaranti, maximal väntetidsgaranti, väntetider, vårdkö, sjukvårdsreform
language
Swedish
additional info
Version is revised for spelling errors and minor mistakes
id
1653018
date added to LUP
2010-09-13 09:44:15
date last changed
2010-09-13 09:44:15
@misc{1653018,
  abstract     = {{Är vårdgarantin en effektiv årgärd mot långa vårdköer? Den svenska regeringen införde år 2008 en maximal väntetidsgaranti vid namnet vårdgaranti, som inte var bindande. Den 1 juli 2010 blev vårdgarantin bindande lagstiftning, men kan man förvänta sig att väntetiderna till speciliserad vård kommer att minska? Med denna kvalitativa fallstudie vill jag ge ett tentativt svar på frågan. I en genomgång av vetenskapliga artiklar presenterar jag teorier om väntetider, policyåtgärder i samband med väntetidsgarantier och institutionella faktorer som påverkar implementeringen av väntetidsgarantier. Med hjälp av dessa teorier konstruerar jag två strategiska scenarier, där effekten av sannolika policykombinationer på vårdväntetiderna beskrivs. Resultatet är att vårdgarantin förmodligen kommer att minska väntetiderna något men till pris av ökade regionala ojämlikheter i tillgång till vården. Om vårdgarantin modifieras i ett antal punkter, vilket inte är orealistiskt, kommer den att kunna leda till kraftigare väntetidsminskningar utan att det samtidigt uppstår regionala ojämlikheter i tillgången till specialiserad vård.}},
  author       = {{Kainrath, David}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vårdgarantin - En effektiv åtgärd mot långa väntetider inom svensk sjukvård?}},
  year         = {{2010}},
}