Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kunskap – maskinstyrningens framgångsfaktor

Karremo, Andreas and Davidsson, Jesper (2010)
Civil Engineering - Architecture (BSc)
Abstract (Swedish)
Redan 1997 började Skanska Sverige AB att använda sig av maskinstyrning med GPS. Maskinstyrning är en teknik som bygger på att anläggningsmaskinerna har kontakt med satelliter, totalstation eller planlaser. Tillsammans med en digitaliserad anläggningsmodell som visualiseras på en datorskärm i maskinen kan maskinisten se maskinens exakta position och veta exakt hur han/hon skall gräva/schakta för att erhålla rätt nivåer. Maskinstyrning har visat sig vara ett lönsamt system att arbeta med. Det kan ge en ökad produktivitet på 100 % i jämförelse med traditionell utsättning med laser. Maskinstyrning har dock nackdelen att det är mycket svårt att upptäcka eventuella fel i förväg. Felen upptäcks ofta för sent och blir således en extra kostnad. På... (More)
Redan 1997 började Skanska Sverige AB att använda sig av maskinstyrning med GPS. Maskinstyrning är en teknik som bygger på att anläggningsmaskinerna har kontakt med satelliter, totalstation eller planlaser. Tillsammans med en digitaliserad anläggningsmodell som visualiseras på en datorskärm i maskinen kan maskinisten se maskinens exakta position och veta exakt hur han/hon skall gräva/schakta för att erhålla rätt nivåer. Maskinstyrning har visat sig vara ett lönsamt system att arbeta med. Det kan ge en ökad produktivitet på 100 % i jämförelse med traditionell utsättning med laser. Maskinstyrning har dock nackdelen att det är mycket svårt att upptäcka eventuella fel i förväg. Felen upptäcks ofta för sent och blir således en extra kostnad. På förslag från Skanska Väg & Anläggning NV Skåne började vi att analysera brister och fallgropar inom maskinstyrning. Examensarbetet är en analys och sammanställning av de största fallgroparna inom maskinstyrning. Genom att jämföra projekt som fungerat bra med projekt som fungerat mindre bra, har vi kommit fram till tre punkter som är av stor vikt vid användandet av maskinstyrning: handlingar, kommunikation och yttre omständigheter. Vi anser att maskinstyrning är ett mycket användbart system som gör att entreprenören sparar både tid och pengar. Maskinstyrning är en avancerad teknik som kräver god kunskap för att uppnå ett positivt resultat. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Karremo, Andreas and Davidsson, Jesper
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
maskinstyrning, utsättning, gps, totalstation, handlingar
language
Swedish
id
1664895
date added to LUP
2010-09-01 00:00:00
date last changed
2018-10-18 10:13:56
@misc{1664895,
  abstract     = {{Redan 1997 började Skanska Sverige AB att använda sig av maskinstyrning med GPS. Maskinstyrning är en teknik som bygger på att anläggningsmaskinerna har kontakt med satelliter, totalstation eller planlaser. Tillsammans med en digitaliserad anläggningsmodell som visualiseras på en datorskärm i maskinen kan maskinisten se maskinens exakta position och veta exakt hur han/hon skall gräva/schakta för att erhålla rätt nivåer. Maskinstyrning har visat sig vara ett lönsamt system att arbeta med. Det kan ge en ökad produktivitet på 100 % i jämförelse med traditionell utsättning med laser. Maskinstyrning har dock nackdelen att det är mycket svårt att upptäcka eventuella fel i förväg. Felen upptäcks ofta för sent och blir således en extra kostnad. På förslag från Skanska Väg & Anläggning NV Skåne började vi att analysera brister och fallgropar inom maskinstyrning. Examensarbetet är en analys och sammanställning av de största fallgroparna inom maskinstyrning. Genom att jämföra projekt som fungerat bra med projekt som fungerat mindre bra, har vi kommit fram till tre punkter som är av stor vikt vid användandet av maskinstyrning: handlingar, kommunikation och yttre omständigheter. Vi anser att maskinstyrning är ett mycket användbart system som gör att entreprenören sparar både tid och pengar. Maskinstyrning är en avancerad teknik som kräver god kunskap för att uppnå ett positivt resultat.}},
  author       = {{Karremo, Andreas and Davidsson, Jesper}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kunskap – maskinstyrningens framgångsfaktor}},
  year         = {{2010}},
}