Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Elcertifikatsystemet - uppfyller det sina mål?

Heikensten, Emma LU (2010) NEKK01 20101
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Elcertifikatsystemet är ett komplext system med egenskaper som kan liknas vid flera olika nationalekonomiska styrmedel. I den här rapporten kommer ni att kunna läsa om hur elcertifikatsystemet fungerar. Dess egenskaper kommer att belysas med nationalekonomisk teori. Rapporten behandlar bl.a. statiska aspekter av elcertifikatsystemet, kostnader anknutna till systemet, investeringar och fördelningseffekter.

Den statiska analysen tyder på att systemet fungerar väl så bra som andra miljöekonomiska styrmedel. Det verkar även vara välmotiverat då man ser till kostnader för investering i vindkraft. Emellertid har systemet kostat mycket. Stora belopp har gått till administration av systemet och till vinster till de stora elbolagen.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Heikensten, Emma LU
supervisor
organization
course
NEKK01 20101
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Elcertifikat, elcertifikatsystemet, styrmedel, kvot, skatt, subvention
language
Swedish
id
1667694
date added to LUP
2010-09-20 16:29:47
date last changed
2010-09-20 16:29:47
@misc{1667694,
  abstract     = {{Elcertifikatsystemet är ett komplext system med egenskaper som kan liknas vid flera olika nationalekonomiska styrmedel. I den här rapporten kommer ni att kunna läsa om hur elcertifikatsystemet fungerar. Dess egenskaper kommer att belysas med nationalekonomisk teori. Rapporten behandlar bl.a. statiska aspekter av elcertifikatsystemet, kostnader anknutna till systemet, investeringar och fördelningseffekter. 

Den statiska analysen tyder på att systemet fungerar väl så bra som andra miljöekonomiska styrmedel.  Det verkar även vara välmotiverat då man ser till kostnader för investering i vindkraft. Emellertid har systemet kostat mycket. Stora belopp har gått till administration av systemet och till vinster till de stora elbolagen.}},
  author       = {{Heikensten, Emma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Elcertifikatsystemet - uppfyller det sina mål?}},
  year         = {{2010}},
}