Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En rättsekonomisk applikation på svensk narkotikalagstiftning

Alvsten, Jesper LU (2010) JUR091 20101
Department of Law
Abstract (Swedish)
Jag har i uppsatsen ”En rättsekonomisk applikation på svensk narkotika lagstiftning” undersökt om rättsekonomisk teori kan förklara rådande situation på den svenska narkotikamarknaden. Jag har använt mig av central rättsekonomisk teori som analytisk modell för att identifiera de mest tongivande aktörerna på narkotikamarknaden. Som empiriskt underlag används Brottsförebyggande Rådets (BRÅ) rapport ”Polisens insatser mot narkotikabrottsligheten – omfattning, karaktär och effekter”. Den rättsekonomiska modellen appliceras på rådande situation och kontrasteras mot svensk lagstiftning, för att identifiera diskrepanser i synen på bekämpning av narkotikabrott. Jag finner att rättsekonomisk teori har förklaringsvärde när det gäller att klarlägga... (More)
Jag har i uppsatsen ”En rättsekonomisk applikation på svensk narkotika lagstiftning” undersökt om rättsekonomisk teori kan förklara rådande situation på den svenska narkotikamarknaden. Jag har använt mig av central rättsekonomisk teori som analytisk modell för att identifiera de mest tongivande aktörerna på narkotikamarknaden. Som empiriskt underlag används Brottsförebyggande Rådets (BRÅ) rapport ”Polisens insatser mot narkotikabrottsligheten – omfattning, karaktär och effekter”. Den rättsekonomiska modellen appliceras på rådande situation och kontrasteras mot svensk lagstiftning, för att identifiera diskrepanser i synen på bekämpning av narkotikabrott. Jag finner att rättsekonomisk teori har förklaringsvärde när det gäller att klarlägga och analysera den svenska narkotikamarknaden, samt ge ökad förståelse för de inblandade aktörernas agerande. När den rättsekonomiska modellen kontrasteras mot lagstiftningen framträder en rad diskrepanser på centrala områden. Detta i synen på narkotikaanvändaren, resursanvändning, straffsatser, ”nollvisionen” samt allmänhetens intresse. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alvsten, Jesper LU
supervisor
organization
course
JUR091 20101
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
Allmän rättslära, Straffrätt
language
Swedish
id
1713393
date added to LUP
2010-11-04 16:44:16
date last changed
2010-11-04 16:44:16
@misc{1713393,
  abstract     = {{Jag har i uppsatsen ”En rättsekonomisk applikation på svensk narkotika lagstiftning” undersökt om rättsekonomisk teori kan förklara rådande situation på den svenska narkotikamarknaden. Jag har använt mig av central rättsekonomisk teori som analytisk modell för att identifiera de mest tongivande aktörerna på narkotikamarknaden. Som empiriskt underlag används Brottsförebyggande Rådets (BRÅ) rapport ”Polisens insatser mot narkotikabrottsligheten – omfattning, karaktär och effekter”. Den rättsekonomiska modellen appliceras på rådande situation och kontrasteras mot svensk lagstiftning, för att identifiera diskrepanser i synen på bekämpning av narkotikabrott. Jag finner att rättsekonomisk teori har förklaringsvärde när det gäller att klarlägga och analysera den svenska narkotikamarknaden, samt ge ökad förståelse för de inblandade aktörernas agerande. När den rättsekonomiska modellen kontrasteras mot lagstiftningen framträder en rad diskrepanser på centrala områden. Detta i synen på narkotikaanvändaren, resursanvändning, straffsatser, ”nollvisionen” samt allmänhetens intresse.}},
  author       = {{Alvsten, Jesper}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En rättsekonomisk applikation på svensk narkotikalagstiftning}},
  year         = {{2010}},
}