Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fredsuppbyggnadsprocessen i Bosnien: En studie av Institutionalization before Liberalization

Hogan, Siobhán LU and Lundgren, Oskar (2011) FKVA21 20102
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Att utforma demokratiska samhällen är idag det främsta tillvägagångssättet för en fungerande fredsprocess. Detta grundar sig i den liberala fredsteorin, vars huvudtes lyder att demokratiska stater leder till en fredligare värld. Därför är det viktigt att i krigsdrabbade samhällen snabbt bygga upp fungerande institutioner som främjar denna demokratiska utveckling, samt värnar om mänskliga rättigheter. Roland Paris presenterar i sin teori, Institutionalization Before Liberalization, (IBL) särskilda riktlinjer vilka skall efterlevas för att detta skall vara möjligt. Genom vårt intresse för Bosnien och dess fredsprocess har vi valt att undersöka hur Paris teori kan appliceras på Bosnien. Vår undersökning visar att Paris riktlinjer till en viss... (More)
Att utforma demokratiska samhällen är idag det främsta tillvägagångssättet för en fungerande fredsprocess. Detta grundar sig i den liberala fredsteorin, vars huvudtes lyder att demokratiska stater leder till en fredligare värld. Därför är det viktigt att i krigsdrabbade samhällen snabbt bygga upp fungerande institutioner som främjar denna demokratiska utveckling, samt värnar om mänskliga rättigheter. Roland Paris presenterar i sin teori, Institutionalization Before Liberalization, (IBL) särskilda riktlinjer vilka skall efterlevas för att detta skall vara möjligt. Genom vårt intresse för Bosnien och dess fredsprocess har vi valt att undersöka hur Paris teori kan appliceras på Bosnien. Vår undersökning visar att Paris riktlinjer till en viss del går att identifiera i Bosnien, men mycket tyder dock på att fredsprocessen skedde utifrån helt andra direktiv och riktlinjer än de Paris rekommenderar. Vi belyser i vår studie både de svårigheter man stod inför som komplicerade processen, samt vilka förutsättningar som ledde till att fredsprocessen kunde genomföras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hogan, Siobhán LU and Lundgren, Oskar
supervisor
organization
course
FKVA21 20102
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Bosnien, fredsprocess, Institutionalization Before Liberalization, demokratisk liberalisering.
language
Swedish
id
1759620
date added to LUP
2011-12-08 15:54:14
date last changed
2015-12-14 13:34:37
@misc{1759620,
  abstract     = {{Att utforma demokratiska samhällen är idag det främsta tillvägagångssättet för en fungerande fredsprocess. Detta grundar sig i den liberala fredsteorin, vars huvudtes lyder att demokratiska stater leder till en fredligare värld. Därför är det viktigt att i krigsdrabbade samhällen snabbt bygga upp fungerande institutioner som främjar denna demokratiska utveckling, samt värnar om mänskliga rättigheter. Roland Paris presenterar i sin teori, Institutionalization Before Liberalization, (IBL) särskilda riktlinjer vilka skall efterlevas för att detta skall vara möjligt. Genom vårt intresse för Bosnien och dess fredsprocess har vi valt att undersöka hur Paris teori kan appliceras på Bosnien. Vår undersökning visar att Paris riktlinjer till en viss del går att identifiera i Bosnien, men mycket tyder dock på att fredsprocessen skedde utifrån helt andra direktiv och riktlinjer än de Paris rekommenderar. Vi belyser i vår studie både de svårigheter man stod inför som komplicerade processen, samt vilka förutsättningar som ledde till att fredsprocessen kunde genomföras.}},
  author       = {{Hogan, Siobhán and Lundgren, Oskar}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fredsuppbyggnadsprocessen i Bosnien: En studie av Institutionalization before Liberalization}},
  year         = {{2011}},
}