Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Är nykterhet ett avvikande beteende? Enskilda individers syn på nykterhet.

Eriksson, Josefine LU (2011) SOCK01 20102
Sociology
Abstract (Swedish)
Nykterhet kan ses som ett avvikande beteende och skapa utanförskap i sociala situationer för många människor. Denna uppsats behandlar hur enskilda individer uppfattar nykterhet och om de anser det vara ett avvikande beteende. Genom utförandet av semistrukturerade intervjuer, både med personer som inte dricker och med personer som dricker alkohol, samlas data in. Dessa data analyseras med hjälp av Howard S. Beckers teori om avvikande beteende samt Randall Collins teori om sociala interaktionsritualer. Målet är att undersöka synen på nykterhet samt hur människors sociala beteende påverkas genom att vara nykter. Jag beskriver vilken roll alkohol spelar som social dryck för individers syn på nykterhet och undersöker vilken roll samhällets... (More)
Nykterhet kan ses som ett avvikande beteende och skapa utanförskap i sociala situationer för många människor. Denna uppsats behandlar hur enskilda individer uppfattar nykterhet och om de anser det vara ett avvikande beteende. Genom utförandet av semistrukturerade intervjuer, både med personer som inte dricker och med personer som dricker alkohol, samlas data in. Dessa data analyseras med hjälp av Howard S. Beckers teori om avvikande beteende samt Randall Collins teori om sociala interaktionsritualer. Målet är att undersöka synen på nykterhet samt hur människors sociala beteende påverkas genom att vara nykter. Jag beskriver vilken roll alkohol spelar som social dryck för individers syn på nykterhet och undersöker vilken roll samhällets normer och människors förväntningar spelar, och då i synnerhet på nykterhet som avvikande beteende. Slutsatserna är att alkohol är en social dryck som är betydelsefull och ofta självklar i sociala sammanhang. De som inte dricker ses ofta som onormala och konstiga. Sanktioner, som påtvingat utanförskap och ifrågasättande av handlingar och åsikter, utdelas då någon bryter mot normen att dricka alkohol. Dessa sanktioner gör enligt Becker de nyktra till avvikare, som inte känner att de är en del av gemenskapen. Även de ritualer som utförs vid alkoholdrickande gör att nyktra personer ställs utanför samhörigheten. Detta gör att många undviker att till exempel gå på fest, gå ut på pubar eller gå på släktträffar. Utanförskapet som skapas i och med att någon är nykter är dock inte totalt, utan det är situationsbetingat och förhandlingsbart. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eriksson, Josefine LU
supervisor
organization
course
SOCK01 20102
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
alkohol, nykter, avvikande, utanförskap, Collins, Becker
language
Swedish
id
1779504
date added to LUP
2011-02-04 08:27:19
date last changed
2011-05-12 15:48:37
@misc{1779504,
  abstract     = {{Nykterhet kan ses som ett avvikande beteende och skapa utanförskap i sociala situationer för många människor. Denna uppsats behandlar hur enskilda individer uppfattar nykterhet och om de anser det vara ett avvikande beteende. Genom utförandet av semistrukturerade intervjuer, både med personer som inte dricker och med personer som dricker alkohol, samlas data in. Dessa data analyseras med hjälp av Howard S. Beckers teori om avvikande beteende samt Randall Collins teori om sociala interaktionsritualer. Målet är att undersöka synen på nykterhet samt hur människors sociala beteende påverkas genom att vara nykter. Jag beskriver vilken roll alkohol spelar som social dryck för individers syn på nykterhet och undersöker vilken roll samhällets normer och människors förväntningar spelar, och då i synnerhet på nykterhet som avvikande beteende. Slutsatserna är att alkohol är en social dryck som är betydelsefull och ofta självklar i sociala sammanhang. De som inte dricker ses ofta som onormala och konstiga. Sanktioner, som påtvingat utanförskap och ifrågasättande av handlingar och åsikter, utdelas då någon bryter mot normen att dricka alkohol. Dessa sanktioner gör enligt Becker de nyktra till avvikare, som inte känner att de är en del av gemenskapen. Även de ritualer som utförs vid alkoholdrickande gör att nyktra personer ställs utanför samhörigheten. Detta gör att många undviker att till exempel gå på fest, gå ut på pubar eller gå på släktträffar. Utanförskapet som skapas i och med att någon är nykter är dock inte totalt, utan det är situationsbetingat och förhandlingsbart.}},
  author       = {{Eriksson, Josefine}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Är nykterhet ett avvikande beteende? Enskilda individers syn på nykterhet.}},
  year         = {{2011}},
}