Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Unga personer med reumatism - Deras upplevelser av sin diagnos och dess konsekvenser i vardagen

Almström, Erika and Mårtensson, Elin (2011) ATPK65 20111
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Reumatism kan alla drabbas av och ungefär en miljon människor är drabbade i Sverige. Ledgångsreumatism är den vanligaste diagnosen av cirka 80 reumatiska diagnoser. Aktivitet är viktigt hos människor för att uppnå god hälsa och välbefinnande. Syftet med studien var att undersöka unga personer med reumatism, deras upplevelse av sin diagnos och dess konsekvenser i vardagen. Studien innefattar 42 ungdomar mellan 18-32 år med en reumatisk diagnos. Till datainsamlingsmetoden användes enkät. Resultatet visade att trötthet och smärta är faktorer som påverkar deras sociala liv, yrkesliv och fritidsaktiviteter. Mycket planering krävs hos de unga reumatikerna och spontaniteten är svår och mycket kan ändras på vägen. Utanförskap och uppoffringar är... (More)
Reumatism kan alla drabbas av och ungefär en miljon människor är drabbade i Sverige. Ledgångsreumatism är den vanligaste diagnosen av cirka 80 reumatiska diagnoser. Aktivitet är viktigt hos människor för att uppnå god hälsa och välbefinnande. Syftet med studien var att undersöka unga personer med reumatism, deras upplevelse av sin diagnos och dess konsekvenser i vardagen. Studien innefattar 42 ungdomar mellan 18-32 år med en reumatisk diagnos. Till datainsamlingsmetoden användes enkät. Resultatet visade att trötthet och smärta är faktorer som påverkar deras sociala liv, yrkesliv och fritidsaktiviteter. Mycket planering krävs hos de unga reumatikerna och spontaniteten är svår och mycket kan ändras på vägen. Utanförskap och uppoffringar är känslor som de unga reumatikerna upplever under deras vardag. Respondenterna anpassade sig, fick avstå från sina vardagsaktiviteter och en liten grupp av respondenterna upplevde att reumatismen inte hade någon inverkan och fortsatte utan förändring. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Almström, Erika and Mårtensson, Elin
supervisor
organization
course
ATPK65 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Reumatism, Arbetsterapi, Aktivitet, Upplevelser, Anpassningar
language
Swedish
id
1971617
date added to LUP
2011-05-31 10:12:35
date last changed
2015-12-14 13:22:04
@misc{1971617,
  abstract     = {{Reumatism kan alla drabbas av och ungefär en miljon människor är drabbade i Sverige. Ledgångsreumatism är den vanligaste diagnosen av cirka 80 reumatiska diagnoser. Aktivitet är viktigt hos människor för att uppnå god hälsa och välbefinnande. Syftet med studien var att undersöka unga personer med reumatism, deras upplevelse av sin diagnos och dess konsekvenser i vardagen. Studien innefattar 42 ungdomar mellan 18-32 år med en reumatisk diagnos. Till datainsamlingsmetoden användes enkät. Resultatet visade att trötthet och smärta är faktorer som påverkar deras sociala liv, yrkesliv och fritidsaktiviteter. Mycket planering krävs hos de unga reumatikerna och spontaniteten är svår och mycket kan ändras på vägen. Utanförskap och uppoffringar är känslor som de unga reumatikerna upplever under deras vardag. Respondenterna anpassade sig, fick avstå från sina vardagsaktiviteter och en liten grupp av respondenterna upplevde att reumatismen inte hade någon inverkan och fortsatte utan förändring.}},
  author       = {{Almström, Erika and Mårtensson, Elin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Unga personer med reumatism - Deras upplevelser av sin diagnos och dess konsekvenser i vardagen}},
  year         = {{2011}},
}