Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Guld – den säkraste av tillgångar? En jämförelse mellan guld och Treasury bills

Jelves, Jonathan LU (2011) NEKM01 20112
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Denna studie utvärderar gulds egenskaper som investeringsvara. Fokus ligger på gulds förmåga att minska risken i en portfölj bestående av aktier och räntebärande tillgångar, och hur väl guld presterar i detta avseende i jämförelse med riskfria räntebärande tillgångar. Studien bygger på månadsdata för perioden 1974-2011. Fysiskt guld studeras tillsammans med aktieindexet MSCI USA och Treasury bills med fyra veckors löptid. Genom basala statistiska mått, portföljsimuleringar och mean-variance optimeringar kan ett antal slutsatser dras. Guldprisets korrelation till både aktiemarknaden och räntemarknaden är i genomsnitt noll, med viss variation över tid. Guldpriset är dock betydligt mer volatilt än Treasury bills på kort sikt vilket i... (More)
Denna studie utvärderar gulds egenskaper som investeringsvara. Fokus ligger på gulds förmåga att minska risken i en portfölj bestående av aktier och räntebärande tillgångar, och hur väl guld presterar i detta avseende i jämförelse med riskfria räntebärande tillgångar. Studien bygger på månadsdata för perioden 1974-2011. Fysiskt guld studeras tillsammans med aktieindexet MSCI USA och Treasury bills med fyra veckors löptid. Genom basala statistiska mått, portföljsimuleringar och mean-variance optimeringar kan ett antal slutsatser dras. Guldprisets korrelation till både aktiemarknaden och räntemarknaden är i genomsnitt noll, med viss variation över tid. Guldpriset är dock betydligt mer volatilt än Treasury bills på kort sikt vilket i slutändan gör Treasury bills till en mer effektiv hedje på kort sikt. På lång sikt har guld emellertid visat en större konsekvens och guldpriset har under den studerade perioden hållit jämna steg med konsumentpriserna, vilket antyder att guld är en bra inflationshedge på längre sikt. Treasury bills har dock endast presterat marginellt sämre sett över hela den studerade perioden. Detta sammantaget framstår Treasury bills som en mer effektiv hedge än guld, och investeringar i guld bör därför vara i relativt liten storleksordning i förhållande till Treasury bills. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jelves, Jonathan LU
supervisor
organization
course
NEKM01 20112
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Guld, Treasury bills, Portföljval, Portföljsimulering, Portföljoptimering
language
Swedish
id
2201277
date added to LUP
2011-11-11 09:20:34
date last changed
2011-11-11 09:20:34
@misc{2201277,
  abstract     = {{Denna studie utvärderar gulds egenskaper som investeringsvara. Fokus ligger på gulds förmåga att minska risken i en portfölj bestående av aktier och räntebärande tillgångar,  och hur väl guld presterar i detta avseende i jämförelse med riskfria räntebärande tillgångar. Studien bygger på månadsdata för perioden 1974-2011. Fysiskt guld studeras tillsammans med aktieindexet MSCI USA och Treasury bills med fyra veckors löptid. Genom basala statistiska mått, portföljsimuleringar och mean-variance optimeringar kan ett antal slutsatser dras. Guldprisets korrelation till både aktiemarknaden och räntemarknaden är i genomsnitt noll, med viss variation över tid. Guldpriset är dock betydligt mer volatilt än Treasury bills på kort sikt vilket i slutändan gör Treasury bills till en mer effektiv hedje på kort sikt. På lång sikt har guld emellertid visat en större konsekvens och guldpriset har under den studerade perioden hållit jämna steg med konsumentpriserna, vilket antyder att guld är en bra inflationshedge på längre sikt. Treasury bills har dock endast presterat marginellt sämre sett över hela den studerade perioden. Detta sammantaget framstår Treasury bills som en mer effektiv hedge än guld, och investeringar i guld bör därför vara i relativt liten storleksordning i förhållande till Treasury bills.}},
  author       = {{Jelves, Jonathan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Guld – den säkraste av tillgångar? En jämförelse mellan guld och Treasury bills}},
  year         = {{2011}},
}