Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Makten över byggandet - kampen om planmonopolet mellan stat och kommun

Nerlund, Henrik LU (2012) STVA21 20121
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Den svenska flernivådemokratin innebär att ansvaret över byggnadspolitiken vilar såväl hos staten som hos landets kommuner. Sedan den första byggnadsstadgan beslutades i riksdagen har maktfördelningen mellan nivåerna förändrats. Denna uppsats undersöker vilka resultat dessa förändringar lett till med tonvikten lagd på samtiden och de nu gällande författningarna Plan- och bygglagen och Miljöbalken. Beslutsfattandets legitimitet kontra samhällets komplexitet är centralt för uppsatsen. Eventuella maktförskjutningar mellan de båda nivåerna innebär i praktiken också maktförändringar mellan folkvalda politiker i kommunens byggnadsnämnd och experter i form av länsstyrelsens tjänstemän. Uppsatsen genomför en komparativ fallstudie genom att spåra... (More)
Den svenska flernivådemokratin innebär att ansvaret över byggnadspolitiken vilar såväl hos staten som hos landets kommuner. Sedan den första byggnadsstadgan beslutades i riksdagen har maktfördelningen mellan nivåerna förändrats. Denna uppsats undersöker vilka resultat dessa förändringar lett till med tonvikten lagd på samtiden och de nu gällande författningarna Plan- och bygglagen och Miljöbalken. Beslutsfattandets legitimitet kontra samhällets komplexitet är centralt för uppsatsen. Eventuella maktförskjutningar mellan de båda nivåerna innebär i praktiken också maktförändringar mellan folkvalda politiker i kommunens byggnadsnämnd och experter i form av länsstyrelsens tjänstemän. Uppsatsen genomför en komparativ fallstudie genom att spåra de processer som i tre plan- och byggärenden inneburit en dragkamp mellan stat och kommun. Slutsatsen är att en tilltagande komplexitet i såväl samhälle som lagstiftning kräver tydlighet i beslutsfattandet för att uppnå en hög legitimitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nerlund, Henrik LU
supervisor
organization
course
STVA21 20121
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Planmonopol., Riksintressen, Beamtenherrschafft, Ämbetsman, Flernivådemokrati, Byggnadspolitik, Legitimitet
language
Swedish
id
2270030
date added to LUP
2012-06-27 16:49:21
date last changed
2012-06-27 16:49:21
@misc{2270030,
  abstract     = {{Den svenska flernivådemokratin innebär att ansvaret över byggnadspolitiken vilar såväl hos staten som hos landets kommuner. Sedan den första byggnadsstadgan beslutades i riksdagen har maktfördelningen mellan nivåerna förändrats. Denna uppsats undersöker vilka resultat dessa förändringar lett till med tonvikten lagd på samtiden och de nu gällande författningarna Plan- och bygglagen och Miljöbalken. Beslutsfattandets legitimitet kontra samhällets komplexitet är centralt för uppsatsen. Eventuella maktförskjutningar mellan de båda nivåerna innebär i praktiken också maktförändringar mellan folkvalda politiker i kommunens byggnadsnämnd och experter i form av länsstyrelsens tjänstemän. Uppsatsen genomför en komparativ fallstudie genom att spåra de processer som i tre plan- och byggärenden inneburit en dragkamp mellan stat och kommun. Slutsatsen är att en tilltagande komplexitet i såväl samhälle som lagstiftning kräver tydlighet i beslutsfattandet för att uppnå en hög legitimitet.}},
  author       = {{Nerlund, Henrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Makten över byggandet - kampen om planmonopolet mellan stat och kommun}},
  year         = {{2012}},
}