Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

EU och NATO i Adenviken - En analys av två mellanstatliga organisationers interaktion

Johansson, Olof LU and Frisell, Susanna LU (2012) STVA21 20112
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Uppsatsen undersöker interaktionen mellan EU och Nato med tonvikt på insatserna mot sjöröveri i Adenviken. Organisationerna samarbetar i den aktuella regionen via två parallella operationer, Atalanta och Ocean Shield. Två statsvetenskapliga teoriers förmåga att förklara interaktionen prövas. Teorierna som används i undersökningen är strukturell realism och neoliberal institutionalism. Hypoteser har utformats utifrån hur teorierna kan tänkas förklara interaktionen. Resultatet av undersökningen visar att den liberala teorin har störst förklaringsförmåga, jämfört med den realistiska teorin. Detta grundar sig i den neoliberalistiska förklaringsmodellen gällande samarbete kring mellanstatliga organisationer. Samarbetet mellan EU och Nato har... (More)
Uppsatsen undersöker interaktionen mellan EU och Nato med tonvikt på insatserna mot sjöröveri i Adenviken. Organisationerna samarbetar i den aktuella regionen via två parallella operationer, Atalanta och Ocean Shield. Två statsvetenskapliga teoriers förmåga att förklara interaktionen prövas. Teorierna som används i undersökningen är strukturell realism och neoliberal institutionalism. Hypoteser har utformats utifrån hur teorierna kan tänkas förklara interaktionen. Resultatet av undersökningen visar att den liberala teorin har störst förklaringsförmåga, jämfört med den realistiska teorin. Detta grundar sig i den neoliberalistiska förklaringsmodellen gällande samarbete kring mellanstatliga organisationer. Samarbetet mellan EU och Nato har institutionaliserats genom gemensamma institutioner, avtal och insatser. Den institutionaliserade utformningen på samarbetet ger stöd för den neoliberala hypotes som utformats. Då realismen har visat sig ha begränsad förmåga att förklara återkommande samarbete är dess förklaringskraft för interaktionen mindre god utifrån den hypotes som formulerats. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Olof LU and Frisell, Susanna LU
supervisor
organization
course
STVA21 20112
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
EU, Nato, Strukturell realism, Neoliberal institutionalism, Somalia
language
Swedish
id
2276683
date added to LUP
2012-02-17 10:43:31
date last changed
2012-02-17 10:43:31
@misc{2276683,
  abstract     = {{Uppsatsen undersöker interaktionen mellan EU och Nato med tonvikt på insatserna mot sjöröveri i Adenviken. Organisationerna samarbetar i den aktuella regionen via två parallella operationer, Atalanta och Ocean Shield. Två statsvetenskapliga teoriers förmåga att förklara interaktionen prövas. Teorierna som används i undersökningen är strukturell realism och neoliberal institutionalism. Hypoteser har utformats utifrån hur teorierna kan tänkas förklara interaktionen. Resultatet av undersökningen visar att den liberala teorin har störst förklaringsförmåga, jämfört med den realistiska teorin. Detta grundar sig i den neoliberalistiska förklaringsmodellen gällande samarbete kring mellanstatliga organisationer. Samarbetet mellan EU och Nato har institutionaliserats genom gemensamma institutioner, avtal och insatser. Den institutionaliserade utformningen på samarbetet ger stöd för den neoliberala hypotes som utformats. Då realismen har visat sig ha begränsad förmåga att förklara återkommande samarbete är dess förklaringskraft för interaktionen mindre god utifrån den hypotes som formulerats.}},
  author       = {{Johansson, Olof and Frisell, Susanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{EU och NATO i Adenviken - En analys av två mellanstatliga organisationers interaktion}},
  year         = {{2012}},
}