Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Liberalt fredsbyggande i Somalia - Ett omöjligt uppdrag?

Ekdahl, Johan LU and Söderman, Petter (2012) FKVA21 20112
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Uppsatsen är en fallstudie av Fns fredsbyggande insatser i Somalia där vi undersöker vilka problem som kan uppkomma då ett liberalt fredsbygge implementeras i en failed state. Arbetet fokuserar på vilka åtgärder som FN tagit för att bedriva DDR, SSR och stärkandet av den politiska processen i en stat som sedan 1991 stått utan en fungerande regering. Somalias tillstånd som en failed state har präglats av konflikter, våld och humanitära katastrofer som lämnat landet i spillror.
Resultatet i vårt arbete har visat att grundförutsättningarna för att använda sig av fns ramverk för fredsbyggande är högst bristfälliga vilket reflekterats i det utförda arbetet som till stor del kan klassas som ett misslyckande.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ekdahl, Johan LU and Söderman, Petter
supervisor
organization
course
FKVA21 20112
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Somalia, Failed State, UN, Liberal Peacebuilding, Liberalt fredsbyggande
language
Swedish
id
2277394
date added to LUP
2012-02-17 10:05:45
date last changed
2012-02-17 10:05:45
@misc{2277394,
  abstract     = {{Uppsatsen är en fallstudie av Fns fredsbyggande insatser i Somalia där vi undersöker vilka problem som kan uppkomma då ett liberalt fredsbygge implementeras i en failed state. Arbetet fokuserar på vilka åtgärder som FN tagit för att bedriva DDR, SSR och stärkandet av den politiska processen i en stat som sedan 1991 stått utan en fungerande regering. Somalias tillstånd som en failed state har präglats av konflikter, våld och humanitära katastrofer som lämnat landet i spillror.
Resultatet i vårt arbete har visat att grundförutsättningarna för att använda sig av fns ramverk för fredsbyggande är högst bristfälliga vilket reflekterats i det utförda arbetet som till stor del kan klassas som ett misslyckande.}},
  author       = {{Ekdahl, Johan and Söderman, Petter}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Liberalt fredsbyggande i Somalia - Ett omöjligt uppdrag?}},
  year         = {{2012}},
}