Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Iran som ett kärnvapenhot: En analys av USA:s säkerhetspolitik

Lonnakko, Pia LU and Vidarsson, Elina LU (2012) FKVA21 20112
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Sedan 2002 har det funnits misstankar om att Irans kärnenergiprogram inte endast har ett civilt syfte utan att programmet även har militära syften. USA är det land som har satt in starkast sanktioner mot Iran då USA menar på att Iran utvecklar kärnvapen och ett Iran med kärnvapenkapacitet är ett säkerhetshot till USA och dess allierade i regionen. Frågan som ställs är på vilka sätt Irans kärnenergiprogram uttrycks som säkerhetshot? Ett sätt att undersöka detta är att analysera de mest centrala säkerhetspolitiska dokumenten från den verkställande delen av USA:s regering. Iran med kärnvapenkapacitet är även enligt USA ett säkerhetshot då detta rubbar maktbalansen till USA:s nackdel i Mellanösternregionen. Enligt USA skapar Irans militära... (More)
Sedan 2002 har det funnits misstankar om att Irans kärnenergiprogram inte endast har ett civilt syfte utan att programmet även har militära syften. USA är det land som har satt in starkast sanktioner mot Iran då USA menar på att Iran utvecklar kärnvapen och ett Iran med kärnvapenkapacitet är ett säkerhetshot till USA och dess allierade i regionen. Frågan som ställs är på vilka sätt Irans kärnenergiprogram uttrycks som säkerhetshot? Ett sätt att undersöka detta är att analysera de mest centrala säkerhetspolitiska dokumenten från den verkställande delen av USA:s regering. Iran med kärnvapenkapacitet är även enligt USA ett säkerhetshot då detta rubbar maktbalansen till USA:s nackdel i Mellanösternregionen. Enligt USA skapar Irans militära upprustning en spin-off då andra stater i regionen också kommer att vilja skapa kärnvapen. Det största hotet som Iran med kärnvapen utgör är slutligen risken för att Iran sponsrar terrorister med kärnvapen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lonnakko, Pia LU and Vidarsson, Elina LU
supervisor
organization
course
FKVA21 20112
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Kärnvapen, Iran, USA, säkerhetspolitik, säkerhet
language
Swedish
id
2277417
date added to LUP
2012-02-17 10:06:26
date last changed
2012-02-17 10:06:26
@misc{2277417,
  abstract     = {{Sedan 2002 har det funnits misstankar om att Irans kärnenergiprogram inte endast har ett civilt syfte utan att programmet även har militära syften. USA är det land som har satt in starkast sanktioner mot Iran då USA menar på att Iran utvecklar kärnvapen och ett Iran med kärnvapenkapacitet är ett säkerhetshot till USA och dess allierade i regionen. Frågan som ställs är på vilka sätt Irans kärnenergiprogram uttrycks som säkerhetshot? Ett sätt att undersöka detta är att analysera de mest centrala säkerhetspolitiska dokumenten från den verkställande delen av USA:s regering. Iran med kärnvapenkapacitet är även enligt USA ett säkerhetshot då detta rubbar maktbalansen till USA:s nackdel i Mellanösternregionen. Enligt USA skapar Irans militära upprustning en spin-off då andra stater i regionen också kommer att vilja skapa kärnvapen. Det största hotet som Iran med kärnvapen utgör är slutligen risken för att Iran sponsrar terrorister med kärnvapen.}},
  author       = {{Lonnakko, Pia and Vidarsson, Elina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Iran som ett kärnvapenhot: En analys av USA:s säkerhetspolitik}},
  year         = {{2012}},
}