Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Korruption och det sociala kapitalet: Putnams teori applicerad på Tyskland och Danmark

Netzell, Kim LU (2012) STVA21 20121
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I denna uppsats prövas generaliserbarheten i Robert D. Putnams teori om det sociala kapitalet. Putnams teori kritiserades för att vara situationsanpassad, uppsatsen försöker motbevisa detta genom att applicera hans teori på två andra länder – Tyskland och Danmark – i ett jämförande studie. Ambitionen är också att bättre förstå komplexiteten kring Putnams teori och metod genom att studera det sociala kapitalets relation till korruption. Studieobjekten väljs ut med hjälp av ”mest lika-design” och indikatorerna för mätningen av socialt kapital tas från statistiken i ”European Social Survey”. Resultaten från det teoriprövande studiet stärker slutligen Putnams teori, men även varför teorin fick den kritik som den fick förklaras genomgående i... (More)
I denna uppsats prövas generaliserbarheten i Robert D. Putnams teori om det sociala kapitalet. Putnams teori kritiserades för att vara situationsanpassad, uppsatsen försöker motbevisa detta genom att applicera hans teori på två andra länder – Tyskland och Danmark – i ett jämförande studie. Ambitionen är också att bättre förstå komplexiteten kring Putnams teori och metod genom att studera det sociala kapitalets relation till korruption. Studieobjekten väljs ut med hjälp av ”mest lika-design” och indikatorerna för mätningen av socialt kapital tas från statistiken i ”European Social Survey”. Resultaten från det teoriprövande studiet stärker slutligen Putnams teori, men även varför teorin fick den kritik som den fick förklaras genomgående i hela forskningsprocessen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Netzell, Kim LU
supervisor
organization
course
STVA21 20121
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
korruption, socialt kapital, Putnam
language
Swedish
id
2339156
date added to LUP
2012-06-27 16:50:06
date last changed
2012-06-27 16:50:06
@misc{2339156,
  abstract     = {{I denna uppsats prövas generaliserbarheten i Robert D. Putnams teori om det sociala kapitalet. Putnams teori kritiserades för att vara situationsanpassad, uppsatsen försöker motbevisa detta genom att applicera hans teori på två andra länder – Tyskland och Danmark – i ett jämförande studie. Ambitionen är också att bättre förstå komplexiteten kring Putnams teori och metod genom att studera det sociala kapitalets relation till korruption. Studieobjekten väljs ut med hjälp av ”mest lika-design” och indikatorerna för mätningen av socialt kapital tas från statistiken i ”European Social Survey”. Resultaten från det teoriprövande studiet stärker slutligen Putnams teori, men även varför teorin fick den kritik som den fick förklaras genomgående i hela forskningsprocessen.}},
  author       = {{Netzell, Kim}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Korruption och det sociala kapitalet: Putnams teori applicerad på Tyskland och Danmark}},
  year         = {{2012}},
}