Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Personalens bemötande och attityder till anhöriga vid plötsliga dödsfall

Hansson, Sven-Åke and Keyser, Johan (1998)
Department of Health Sciences
Abstract
Denna litteraturstudie har utförts genom att kritiskt granska och analysera 14 vetenskapliga artiklar som skildrar möten och upplevelser mellan anhöriga och personalen vid plötsliga dödsfall, och vilka faktorer som påverkar bemötande och attityder. I resultatet framkom vikten av klar och tydlig information till de anhöriga och att de till stor del var nöjda med det bemötande de erhållit från vårdpersonalen. Personalens bemötande styrs av de attityder de fått genom utbildning, yrkeserfarenhet och livserfarenhet. Det framkommer också ett missnöje ifrån personalens sida vad det gäller utbildning i just bemötandet av anhöriga vid dödsfall. Det finns behov av bättre uppföljning vad gäller anhöriga och personal. De problem som kan uppstå för... (More)
Denna litteraturstudie har utförts genom att kritiskt granska och analysera 14 vetenskapliga artiklar som skildrar möten och upplevelser mellan anhöriga och personalen vid plötsliga dödsfall, och vilka faktorer som påverkar bemötande och attityder. I resultatet framkom vikten av klar och tydlig information till de anhöriga och att de till stor del var nöjda med det bemötande de erhållit från vårdpersonalen. Personalens bemötande styrs av de attityder de fått genom utbildning, yrkeserfarenhet och livserfarenhet. Det framkommer också ett missnöje ifrån personalens sida vad det gäller utbildning i just bemötandet av anhöriga vid dödsfall. Det finns behov av bättre uppföljning vad gäller anhöriga och personal. De problem som kan uppstå för anhöriga kan kanske bli lättare att bearbeta om de får möjlighet att närvara i akutrummet. Det visar sig också att personalen, liksom de anhöriga till största delen verkar positiva till denna närvaro. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hansson, Sven-Åke and Keyser, Johan
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bemötande, attityder, utbildning, återupplivning, sjukvårdspersonal, anhöriga
language
Swedish
id
2524796
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2524796,
  abstract     = {{Denna litteraturstudie har utförts genom att kritiskt granska och analysera 14 vetenskapliga artiklar som skildrar möten och upplevelser mellan anhöriga och personalen vid plötsliga dödsfall, och vilka faktorer som påverkar bemötande och attityder. I resultatet framkom vikten av klar och tydlig information till de anhöriga och att de till stor del var nöjda med det bemötande de erhållit från vårdpersonalen. Personalens bemötande styrs av de attityder de fått genom utbildning, yrkeserfarenhet och livserfarenhet. Det framkommer också ett missnöje ifrån personalens sida vad det gäller utbildning i just bemötandet av anhöriga vid dödsfall. Det finns behov av bättre uppföljning vad gäller anhöriga och personal. De problem som kan uppstå för anhöriga kan kanske bli lättare att bearbeta om de får möjlighet att närvara i akutrummet. Det visar sig också att personalen, liksom de anhöriga till största delen verkar positiva till denna närvaro.}},
  author       = {{Hansson, Sven-Åke and Keyser, Johan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Personalens bemötande och attityder till anhöriga vid plötsliga dödsfall}},
  year         = {{1998}},
}