Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att behandla och vårda patienter med klådamed speciell inriktning på leversjuka patienter

Cantzler, Anna and Majegård, Christina (1998)
Department of Health Sciences
Abstract
Enligt vår erfarenhet är kunskapen om hur klåda behandlas begränsad bland sjuksköterskor. Denna litteraturstudie har som syfte att belysa vad som finns skrivet i litteraturen om behandling och vård av klåda hos leversjuka patienter. Frågeställningen: Vilken behandling och vård mot klåda hos leversjuka patienter finns vetenskapligt framtagen?, har vi besvarat med hjälp av tio artiklar hämtade ur datasökning i Cinahal och Medline. Den behandling och vård som presenteras i resultatet är behandling med vattenbaserad kräm, plasma perfusion, opiat antagonister, serotonin antagonister, antihistamin samt kirurgisk och röntgenologisk behandling. De behandlingar som framkommit ur artiklarna är till största del av medicinsk karaktär. Ur ett... (More)
Enligt vår erfarenhet är kunskapen om hur klåda behandlas begränsad bland sjuksköterskor. Denna litteraturstudie har som syfte att belysa vad som finns skrivet i litteraturen om behandling och vård av klåda hos leversjuka patienter. Frågeställningen: Vilken behandling och vård mot klåda hos leversjuka patienter finns vetenskapligt framtagen?, har vi besvarat med hjälp av tio artiklar hämtade ur datasökning i Cinahal och Medline. Den behandling och vård som presenteras i resultatet är behandling med vattenbaserad kräm, plasma perfusion, opiat antagonister, serotonin antagonister, antihistamin samt kirurgisk och röntgenologisk behandling. De behandlingar som framkommit ur artiklarna är till största del av medicinsk karaktär. Ur ett omvårdnadsperspektiv anser vi att vård av patienter med klåda kan utvecklas om sjuksköterskor rutinmässigt mäter klådintensiteten och utvärderar effekten av behandlingen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Cantzler, Anna and Majegård, Christina
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
behandling, klåda, leversjukdom ,livskvalitet, omvårdnad
language
Swedish
id
2524822
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2524822,
  abstract     = {{Enligt vår erfarenhet är kunskapen om hur klåda behandlas begränsad bland sjuksköterskor. Denna litteraturstudie har som syfte att belysa vad som finns skrivet i litteraturen om behandling och vård av klåda hos leversjuka patienter. Frågeställningen: Vilken behandling och vård mot klåda hos leversjuka patienter finns vetenskapligt framtagen?, har vi besvarat med hjälp av tio artiklar hämtade ur datasökning i Cinahal och Medline. Den behandling och vård som presenteras i resultatet är behandling med vattenbaserad kräm, plasma perfusion, opiat antagonister, serotonin antagonister, antihistamin samt kirurgisk och röntgenologisk behandling. De behandlingar som framkommit ur artiklarna är till största del av medicinsk karaktär. Ur ett omvårdnadsperspektiv anser vi att vård av patienter med klåda kan utvecklas om sjuksköterskor rutinmässigt mäter klådintensiteten och utvärderar effekten av behandlingen.}},
  author       = {{Cantzler, Anna and Majegård, Christina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att behandla och vårda patienter med klådamed speciell inriktning på leversjuka patienter}},
  year         = {{1998}},
}