Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Energitillskott under förlossningsarbete

Reimegård, Karin (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Modern obstetrik har lett till restriktioner i födointaget för den födande kvinnan.Forsking har identifierat nackdelar med detta förfarande, men oklarhet råder om det faktiska energibehovet vid förlossningsarbete. Syftet var att undersöka om det finns något samband mellan energiintag, förlossningsförlopp och välbefinnande hos kvinnan.En prospektiv randomiserad dubbelblind studie genomfördes där undersökningsgruppen erbjöds Ensini och kontrollgruppen fick en placebodryck med lågt kaloriinehåll. Grupperna jämfördes med avseende på energiintag och parametrar avseende förlossningen. Kvinnan tillfrågades efter förlossningen om upplevt välbefinnande.Studien visade att energiberikad dryck ger ett ökat kaloriintag. En tredjedel av kvinnorna tyckte... (More)
Modern obstetrik har lett till restriktioner i födointaget för den födande kvinnan.Forsking har identifierat nackdelar med detta förfarande, men oklarhet råder om det faktiska energibehovet vid förlossningsarbete. Syftet var att undersöka om det finns något samband mellan energiintag, förlossningsförlopp och välbefinnande hos kvinnan.En prospektiv randomiserad dubbelblind studie genomfördes där undersökningsgruppen erbjöds Ensini och kontrollgruppen fick en placebodryck med lågt kaloriinehåll. Grupperna jämfördes med avseende på energiintag och parametrar avseende förlossningen. Kvinnan tillfrågades efter förlossningen om upplevt välbefinnande.Studien visade att energiberikad dryck ger ett ökat kaloriintag. En tredjedel av kvinnorna tyckte inte om smaken på den energiberikade drycken. Undersökningsgruppen hade en länge förlossningstid än kontrollgruppen, även när hänsyn tagits till paritet. Ingen skillnad kunde påvisas vad gäller välbefinnandet. I de fall man önskar säkerställa en god energitillförsel är Ensini ett bättre alternativ än saft, vilket ofta erbjuds idag. Studien kunde inte påvisa att en ökad energitillförsel ledde till kortare förlossning eller ökat välbefnnande. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Reimegård, Karin
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
förlossningsarbete, energitillskott, nutrition, välbefinnande.
language
Swedish
id
2524907
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2524907,
  abstract     = {{Modern obstetrik har lett till restriktioner i födointaget för den födande kvinnan.Forsking har identifierat nackdelar med detta förfarande, men oklarhet råder om det faktiska energibehovet vid förlossningsarbete. Syftet var att undersöka om det finns något samband mellan energiintag, förlossningsförlopp och välbefinnande hos kvinnan.En prospektiv randomiserad dubbelblind studie genomfördes där undersökningsgruppen erbjöds Ensini och kontrollgruppen fick en placebodryck med lågt kaloriinehåll. Grupperna jämfördes med avseende på energiintag och parametrar avseende förlossningen. Kvinnan tillfrågades efter förlossningen om upplevt välbefinnande.Studien visade att energiberikad dryck ger ett ökat kaloriintag. En tredjedel av kvinnorna tyckte inte om smaken på den energiberikade drycken. Undersökningsgruppen hade en länge förlossningstid än kontrollgruppen, även när hänsyn tagits till paritet. Ingen skillnad kunde påvisas vad gäller välbefinnandet. I de fall man önskar säkerställa en god energitillförsel är Ensini ett bättre alternativ än saft, vilket ofta erbjuds idag. Studien kunde inte påvisa att en ökad energitillförsel ledde till kortare förlossning eller ökat välbefnnande.}},
  author       = {{Reimegård, Karin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Energitillskott under förlossningsarbete}},
  year         = {{1999}},
}