Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors upplevelser ocherfarenheter av våld och hot

Cronvall, Magnus and Lamberg, Thomas (1998)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna undersökning är att beskriva sjuksköterskors upplevelser och erfarenheter av våld och/eller hot i sitt arbete, men också om upplevelserna och erfarenheterna leder till följder i sjuksköterskornas arbetssituation. Åtta ostrukturerade intervjuer genomfördes på akutmottagningar i södra Sverige. Resultatet visade att sjuksköterskorna i de flesta fall antingen upplevde ilska eller rädsla som första reaktion men att några upplevde också förvåning. Maktlöshet syntes i vissa fall i förhållande till arbetssituationen. Framkom gjorde att sjuksköterskorna dragit lärdom av sina erfarenheter och visade större försiktighet efter att ha varit utsatta för våld och/eller hot. Det ansågs av flertalet att de vid några tillfällen själv utlöst... (More)
Syftet med denna undersökning är att beskriva sjuksköterskors upplevelser och erfarenheter av våld och/eller hot i sitt arbete, men också om upplevelserna och erfarenheterna leder till följder i sjuksköterskornas arbetssituation. Åtta ostrukturerade intervjuer genomfördes på akutmottagningar i södra Sverige. Resultatet visade att sjuksköterskorna i de flesta fall antingen upplevde ilska eller rädsla som första reaktion men att några upplevde också förvåning. Maktlöshet syntes i vissa fall i förhållande till arbetssituationen. Framkom gjorde att sjuksköterskorna dragit lärdom av sina erfarenheter och visade större försiktighet efter att ha varit utsatta för våld och/eller hot. Det ansågs av flertalet att de vid några tillfällen själv utlöst situationen. Kategorin roller visade att det fanns tillfällen då det upplevdes konflikt mellan yrkesroll och individ samt inom yrkesrollen. I de flesta fall accepterades inte våld och hot som en del av arbetet, utom i de fall organiska och psykiska orsaker fanns. Sjuksköterskorna ansåg att det förelåg underrapportering av vålds- och/eller hotsituationer och att prevention var av stor vikt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Cronvall, Magnus and Lamberg, Thomas
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ studie inom somatisk akutsjukvård
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
akutsjukvård, erfarenhet, hot, sjuksköterska, upplevelse, våld
language
Swedish
id
2524927
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2524927,
  abstract     = {{Syftet med denna undersökning är att beskriva sjuksköterskors upplevelser och erfarenheter av våld och/eller hot i sitt arbete, men också om upplevelserna och erfarenheterna leder till följder i sjuksköterskornas arbetssituation. Åtta ostrukturerade intervjuer genomfördes på akutmottagningar i södra Sverige. Resultatet visade att sjuksköterskorna i de flesta fall antingen upplevde ilska eller rädsla som första reaktion men att några upplevde också förvåning. Maktlöshet syntes i vissa fall i förhållande till arbetssituationen. Framkom gjorde att sjuksköterskorna dragit lärdom av sina erfarenheter och visade större försiktighet efter att ha varit utsatta för våld och/eller hot. Det ansågs av flertalet att de vid några tillfällen själv utlöst situationen. Kategorin roller visade att det fanns tillfällen då det upplevdes konflikt mellan yrkesroll och individ samt inom yrkesrollen. I de flesta fall accepterades inte våld och hot som en del av arbetet, utom i de fall organiska och psykiska orsaker fanns. Sjuksköterskorna ansåg att det förelåg underrapportering av vålds- och/eller hotsituationer och att prevention var av stor vikt.}},
  author       = {{Cronvall, Magnus and Lamberg, Thomas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors upplevelser ocherfarenheter av våld och hot}},
  year         = {{1998}},
}