Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur informerar distriktssköterskan invandrarfamiljen angående barnolycksfall

Grande, Annica (1998)
Department of Health Sciences
Abstract
Barnolycksfall är i Sverige den vanligaste dödsorsaken hos barn över ett års ålder. Invandrarbarn är överrepresenterade vid vissa olycksfall. Syftet med studien var att undersöka hur distriktssköterskor inom barnhälsovården informerade invandrarfamiljer angående barnolycksfall. Sju distriktssköterskor som arbetade både i invandrartäta områden och i områden med flest svenska familjer intervjuades. Resultatet visade att tillvägagångssättet och materialvalet vid informationen till invandrarfamiljer varierade hos distriktssköterskorna. De flesta distriktssköterskorna informerade inte invandrarfamiljen oftare om olycksfall än den svenska familjen. I distriktssköterskornas möte med invandrarfamiljer förekom såväl negativa känslor som ett starkt... (More)
Barnolycksfall är i Sverige den vanligaste dödsorsaken hos barn över ett års ålder. Invandrarbarn är överrepresenterade vid vissa olycksfall. Syftet med studien var att undersöka hur distriktssköterskor inom barnhälsovården informerade invandrarfamiljer angående barnolycksfall. Sju distriktssköterskor som arbetade både i invandrartäta områden och i områden med flest svenska familjer intervjuades. Resultatet visade att tillvägagångssättet och materialvalet vid informationen till invandrarfamiljer varierade hos distriktssköterskorna. De flesta distriktssköterskorna informerade inte invandrarfamiljen oftare om olycksfall än den svenska familjen. I distriktssköterskornas möte med invandrarfamiljer förekom såväl negativa känslor som ett starkt engagemang i familjerna. Någon skillnad i resultatet, beroende på om distriktssköterskan hade erfarenhet av att arbeta med invandrarfamiljer eller inte, gick inte att påvisa. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Grande, Annica
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barnhälsovård, barnavårdscentral, invandrare, olycksfall, prevention
language
Swedish
id
2524936
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2524936,
  abstract     = {{Barnolycksfall är i Sverige den vanligaste dödsorsaken hos barn över ett års ålder. Invandrarbarn är överrepresenterade vid vissa olycksfall. Syftet med studien var att undersöka hur distriktssköterskor inom barnhälsovården informerade invandrarfamiljer angående barnolycksfall. Sju distriktssköterskor som arbetade både i invandrartäta områden och i områden med flest svenska familjer intervjuades. Resultatet visade att tillvägagångssättet och materialvalet vid informationen till invandrarfamiljer varierade hos distriktssköterskorna. De flesta distriktssköterskorna informerade inte invandrarfamiljen oftare om olycksfall än den svenska familjen. I distriktssköterskornas möte med invandrarfamiljer förekom såväl negativa känslor som ett starkt engagemang i familjerna. Någon skillnad i resultatet, beroende på om distriktssköterskan hade erfarenhet av att arbeta med invandrarfamiljer eller inte, gick inte att påvisa.}},
  author       = {{Grande, Annica}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur informerar distriktssköterskan invandrarfamiljen angående barnolycksfall}},
  year         = {{1998}},
}