Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Alternativ smärtlindring vid förlossning

Lindkvist, Anna and Åhlin, Beata (1998)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna studie var att belysa blivande mödrars kunskap om och intresse för de tre smärtlindringsmetoderna akupunktur, TNS och sterila kvaddlar. I enkätundersökningen deltog 34 kvinnor boende i Lunds kommun, varav 20 var förstföderskor och 14 var omföderskor. Studien visade att förstföderskor aktivt inhämtade mer information från vänner och på annat sätt, jämfört med omföderskor. Mödravårdscentralen var emellertid den främsta informationskällan bland båda grupperna. TNS visade sig vara den metod som väckte mest intresse. Vad gäller kvinnornas intresse av att själva använda alternativa metoder visade resultatet att majoriteten var positiva, framförallt förstföderskor. Undersökningen visade också att de flertalet av kvinnorna var... (More)
Syftet med denna studie var att belysa blivande mödrars kunskap om och intresse för de tre smärtlindringsmetoderna akupunktur, TNS och sterila kvaddlar. I enkätundersökningen deltog 34 kvinnor boende i Lunds kommun, varav 20 var förstföderskor och 14 var omföderskor. Studien visade att förstföderskor aktivt inhämtade mer information från vänner och på annat sätt, jämfört med omföderskor. Mödravårdscentralen var emellertid den främsta informationskällan bland båda grupperna. TNS visade sig vara den metod som väckte mest intresse. Vad gäller kvinnornas intresse av att själva använda alternativa metoder visade resultatet att majoriteten var positiva, framförallt förstföderskor. Undersökningen visade också att de flertalet av kvinnorna var väl medvetna om metodernas skonsamhet, med få biverkningar på mor och barn, vilket var ett starkt argument för användandet av de alternativa smärtlindringsmetoderna. Många såg också dessa metoder som mer naturliga och att det ger kvinnan större möjlighet att känna sig delaktig i smärtlindringen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindkvist, Anna and Åhlin, Beata
supervisor
organization
alternative title
Blivande mödrars kunskap om och intresse för alternativa metoder.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
akupunktur, förlossningssmärta, icke-farmakologisk smärtlindringsmetod, sterila kvaddlar, TNS
language
Swedish
id
2524945
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2524945,
  abstract     = {{Syftet med denna studie var att belysa blivande mödrars kunskap om och intresse för de tre smärtlindringsmetoderna akupunktur, TNS och sterila kvaddlar. I enkätundersökningen deltog 34 kvinnor boende i Lunds kommun, varav 20 var förstföderskor och 14 var omföderskor. Studien visade att förstföderskor aktivt inhämtade mer information från vänner och på annat sätt, jämfört med omföderskor. Mödravårdscentralen var emellertid den främsta informationskällan bland båda grupperna. TNS visade sig vara den metod som väckte mest intresse. Vad gäller kvinnornas intresse av att själva använda alternativa  metoder visade resultatet att majoriteten var positiva, framförallt förstföderskor. Undersökningen visade också att de flertalet av kvinnorna var väl medvetna om metodernas skonsamhet, med få biverkningar på mor och barn, vilket var ett starkt argument för användandet av de alternativa smärtlindringsmetoderna. Många såg också dessa metoder som mer naturliga och att det ger kvinnan större möjlighet att känna sig delaktig i smärtlindringen.}},
  author       = {{Lindkvist, Anna and Åhlin, Beata}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Alternativ smärtlindring vid förlossning}},
  year         = {{1998}},
}