Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Postpartum depression

Johansson, Kerstin and Karlsson, Susanne (1998)
Department of Health Sciences
Abstract
Postpartum depression ( PPD ) är ett tillstånd som drabbar 10 - 15% av alla förlösta kvinnor. Syftet med studien var att undersöka vilka förebyggande åtgärder mot PPD som gjordes av barnmorskor inom mödrahälsovården. Studien genomfördes med hjälp av ett frågeformulär som innehöll semistrukturerade frågor. Det gjordes även korta intervjuer med sex barnmorskor efter de fyllt i frågeformuläret. Resultatet visade att det är många barnmorskor som ej träffat på mammor med PPD och de som gör det, gör det sällan. Trots detta visade studien att barnmorskor var intresserade av utbildning och handledning för att i preventivt syfte kunna upptäcka blivande mammor som befann sig i riskzon för att utveckla PPD. En majoritet av barnmorskorna kunde tänka... (More)
Postpartum depression ( PPD ) är ett tillstånd som drabbar 10 - 15% av alla förlösta kvinnor. Syftet med studien var att undersöka vilka förebyggande åtgärder mot PPD som gjordes av barnmorskor inom mödrahälsovården. Studien genomfördes med hjälp av ett frågeformulär som innehöll semistrukturerade frågor. Det gjordes även korta intervjuer med sex barnmorskor efter de fyllt i frågeformuläret. Resultatet visade att det är många barnmorskor som ej träffat på mammor med PPD och de som gör det, gör det sällan. Trots detta visade studien att barnmorskor var intresserade av utbildning och handledning för att i preventivt syfte kunna upptäcka blivande mammor som befann sig i riskzon för att utveckla PPD. En majoritet av barnmorskorna kunde tänka sig att använda en standardiserad skattningsskala för att underlätta upptäckt av PPD. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Kerstin and Karlsson, Susanne
supervisor
organization
alternative title
Barnmorskans förebyggande roll.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
postnatal depression, postpartum depression
language
Swedish
id
2524954
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2524954,
  abstract     = {{Postpartum depression ( PPD ) är ett tillstånd som drabbar 10 - 15% av alla förlösta kvinnor. Syftet med studien var att undersöka vilka förebyggande åtgärder mot PPD som gjordes av barnmorskor inom mödrahälsovården. Studien genomfördes med hjälp av ett frågeformulär som innehöll semistrukturerade frågor. Det gjordes även korta intervjuer med sex barnmorskor efter de fyllt i frågeformuläret. Resultatet visade att det är många barnmorskor som ej träffat på mammor med PPD och de som gör det, gör det sällan. Trots detta visade studien att barnmorskor var intresserade av utbildning och handledning för att i preventivt syfte kunna upptäcka blivande mammor som befann sig i riskzon för att utveckla PPD. En majoritet av barnmorskorna kunde tänka sig att använda en standardiserad skattningsskala för att underlätta upptäckt av PPD.}},
  author       = {{Johansson, Kerstin and Karlsson, Susanne}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Postpartum depression}},
  year         = {{1998}},
}