Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Förstföderskors upplevelser av omvårdnaden på ett patienthotell

Mark Svensson, Pia and Mauritzon, Irene (1998)
Department of Health Sciences
Abstract
De första tre dygnen efter förlossningen i Lund/Malmö regionen befinner sig oftast förstföderskan på ett patienthotell. Konceptet bygger på att mammorna själva får ta initiativ till kontakt med personalen, om de är i behov av hjälp. Syftet med studien var att undersöka hur förstföderskor upplever omvårdnaden på ett patienthotell. Tio förstföderskor intervjuades. Resultaten visade att en majoritet av mammorna upplevde brister i information, undervisning och när det gäller gemenskap med andra mammor. Mammorna upplevde trots detta patienthotellet som något positivt som de gärna återvänder till. De uppskattade eget rum och kände trygghet genom att personal fanns tillgänglig dygnet runt. Slutsatsen är att patienthotell är ett bra alternativ... (More)
De första tre dygnen efter förlossningen i Lund/Malmö regionen befinner sig oftast förstföderskan på ett patienthotell. Konceptet bygger på att mammorna själva får ta initiativ till kontakt med personalen, om de är i behov av hjälp. Syftet med studien var att undersöka hur förstföderskor upplever omvårdnaden på ett patienthotell. Tio förstföderskor intervjuades. Resultaten visade att en majoritet av mammorna upplevde brister i information, undervisning och när det gäller gemenskap med andra mammor. Mammorna upplevde trots detta patienthotellet som något positivt som de gärna återvänder till. De uppskattade eget rum och kände trygghet genom att personal fanns tillgänglig dygnet runt. Slutsatsen är att patienthotell är ett bra alternativ till traditionell BB-vård. I studien framkom förslag till förbättring av omvårdnaden för förstföderskor. Bland annat önskade mammorna mer uppsökande verksamhet från personalen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mark Svensson, Pia and Mauritzon, Irene
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
förstföderskor, patienthotell, postpartumupplevelse
language
Swedish
id
2524972
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2524972,
  abstract     = {{De första tre dygnen efter förlossningen i Lund/Malmö regionen befinner sig oftast förstföderskan på ett patienthotell. Konceptet bygger på att mammorna själva får ta initiativ till kontakt med personalen, om de är i behov av hjälp. Syftet med studien var att undersöka hur förstföderskor upplever omvårdnaden på ett patienthotell. Tio förstföderskor intervjuades. Resultaten visade att en majoritet av mammorna upplevde brister i information, undervisning och när det gäller gemenskap med andra mammor. Mammorna upplevde trots detta patienthotellet som något positivt som de gärna återvänder till. De uppskattade eget rum och kände trygghet genom att personal fanns tillgänglig dygnet runt. Slutsatsen är att patienthotell är ett bra alternativ till traditionell BB-vård. I studien framkom förslag till förbättring av omvårdnaden för förstföderskor. Bland annat önskade mammorna mer uppsökande verksamhet från personalen.}},
  author       = {{Mark Svensson, Pia and Mauritzon, Irene}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Förstföderskors upplevelser av omvårdnaden på ett patienthotell}},
  year         = {{1998}},
}