Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ett rop på hjälp

Karlsson, Daniel and Nilsson, Håkan (1998)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med undersökningen var att nå kunskap om skolsköterskans ar-betsmetoder, hand-lingsberedskap och preventiva funktioner avseende suicidala beteenden hos högstadieele-ver och gymnasieungdomar. En kvantitativ metod bestående av 70 st frågeformulär till skolsköterskor arbetande i sydvästra Skåne genomfördes. Svarsfrekvensen var 63% (44 st), 50% (35 st) av det totala antalet utskick analyserades. Majori-teten av skolsköter-skorna bedrev en kartläggning av det psykiska hälso-tillståndet hos eleverna. Denna påvi-sade att flickorna represente-rade ¾ av själv-mordstankarna/självmordsförsöken. Depres-sion, miss-bruk och psykisk störning ökade risken för suicidalt beteende. Mer än hälften av skol-sköterskorna samtalade regelbundet med mer än 5... (More)
Syftet med undersökningen var att nå kunskap om skolsköterskans ar-betsmetoder, hand-lingsberedskap och preventiva funktioner avseende suicidala beteenden hos högstadieele-ver och gymnasieungdomar. En kvantitativ metod bestående av 70 st frågeformulär till skolsköterskor arbetande i sydvästra Skåne genomfördes. Svarsfrekvensen var 63% (44 st), 50% (35 st) av det totala antalet utskick analyserades. Majori-teten av skolsköter-skorna bedrev en kartläggning av det psykiska hälso-tillståndet hos eleverna. Denna påvi-sade att flickorna represente-rade ¾ av själv-mordstankarna/självmordsförsöken. Depres-sion, miss-bruk och psykisk störning ökade risken för suicidalt beteende. Mer än hälften av skol-sköterskorna samtalade regelbundet med mer än 5 ele-ver/vecka angå-ende psykisk ohälsa. Hälften av skolsköterskorna upp-fattade sig ha alldeles för lite tid för samtal med elever som hade suici-dala beteen-den. Nio av tio bedrev aldrig information/undervisning ute i klasserna. Tre av fyra skolsköterskor uppgav att de sällan eller aldrig kände sig kompetenta att hantera ett självmord. Enligt skolsköterskor-nas upp-fattning behövs och önskas utbildning om suicidala beteenden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Karlsson, Daniel and Nilsson, Håkan
supervisor
organization
alternative title
Skolsköterskans suicidpreventiva arbete.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barn, ungdom, skolsköterska, suicid, prevention
language
Swedish
id
2525027
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525027,
  abstract     = {{Syftet med undersökningen var att nå kunskap om skolsköterskans ar-betsmetoder, hand-lingsberedskap och preventiva funktioner avseende suicidala beteenden hos högstadieele-ver och gymnasieungdomar. En kvantitativ metod bestående av 70 st frågeformulär till skolsköterskor arbetande i sydvästra Skåne genomfördes. Svarsfrekvensen var 63% (44 st), 50% (35 st) av det totala antalet utskick analyserades. Majori-teten av skolsköter-skorna bedrev en kartläggning av det psykiska hälso-tillståndet hos eleverna. Denna påvi-sade att flickorna represente-rade ¾ av själv-mordstankarna/självmordsförsöken. Depres-sion, miss-bruk och psykisk störning ökade risken för suicidalt beteende. Mer än hälften av skol-sköterskorna samtalade regelbundet med mer än 5 ele-ver/vecka angå-ende psykisk ohälsa. Hälften av skolsköterskorna upp-fattade sig ha alldeles för lite tid för samtal med elever som hade suici-dala beteen-den. Nio av tio bedrev aldrig information/undervisning ute i klasserna. Tre av fyra skolsköterskor uppgav att de sällan eller aldrig kände sig kompetenta att hantera ett självmord. Enligt skolsköterskor-nas upp-fattning behövs och önskas utbildning om suicidala beteenden.}},
  author       = {{Karlsson, Daniel and Nilsson, Håkan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ett rop på hjälp}},
  year         = {{1998}},
}