Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Faktorer som har betydelse för borderlinepatienters självdestruktivitet

Kalliokulju, Birgit (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Självdestruktivitet hos borderlinepatienter är ett stort problem både för patienten och för omvårdnadspersonalen inom psykiatrin. Trots att det inte är något nytt fenomen så är det relativt nytt som forskningsområde och belyses sällan i litteratur om borderline. Syftet med denna litteraturstudie är att belysa vilka faktorer som enligt aktuell forskning har betydelse för borderlinepersonligheters självdestruktiva beteende och suicidalitet. Metoden utgjordes av en analys av tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att självdestruktivitet är ett komplext problem och flera faktorer identifierades som är av betydelse för självdestruktiviteten. Faktorerna var övergrepp i barndomen, dissociation, svårighetsgrad av störningen och... (More)
Självdestruktivitet hos borderlinepatienter är ett stort problem både för patienten och för omvårdnadspersonalen inom psykiatrin. Trots att det inte är något nytt fenomen så är det relativt nytt som forskningsområde och belyses sällan i litteratur om borderline. Syftet med denna litteraturstudie är att belysa vilka faktorer som enligt aktuell forskning har betydelse för borderlinepersonligheters självdestruktiva beteende och suicidalitet. Metoden utgjordes av en analys av tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att självdestruktivitet är ett komplext problem och flera faktorer identifierades som är av betydelse för självdestruktiviteten. Faktorerna var övergrepp i barndomen, dissociation, svårighetsgrad av störningen och tidigare självmordsförsök. Trots att en del av författarna har undersökt samma faktorer, har de funnit olika resultat. Detta tyder på att det finns ett behov av ytterligare forskning. Ju mer vi lär oss om varje liten del av patientens problem ju bättre blir förståelsen för hela individen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kalliokulju, Birgit
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
borderlinepersonlighetsstörning, självdestruktivitet, suicidalitet
language
Swedish
id
2525064
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525064,
  abstract     = {{Självdestruktivitet  hos borderlinepatienter är ett stort problem både för patienten och för omvårdnadspersonalen inom psykiatrin. Trots att det inte är något nytt fenomen så är det relativt nytt som forskningsområde och belyses sällan i litteratur om borderline.  Syftet med denna litteraturstudie är att belysa vilka faktorer som enligt aktuell forskning har betydelse för borderlinepersonligheters självdestruktiva beteende och suicidalitet. Metoden utgjordes av en analys av tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att självdestruktivitet är ett komplext problem och flera faktorer identifierades som är av betydelse för  självdestruktiviteten.  Faktorerna var övergrepp i barndomen, dissociation,  svårighetsgrad av störningen och tidigare självmordsförsök. Trots att en del av författarna har undersökt samma faktorer, har de funnit olika resultat. Detta tyder på att det finns ett behov av ytterligare forskning. Ju mer vi lär oss om varje liten del av patientens problem ju bättre blir förståelsen för hela individen.}},
  author       = {{Kalliokulju, Birgit}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Faktorer som har betydelse för borderlinepatienters självdestruktivitet}},
  year         = {{1999}},
}