Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Etiska dilemman som sjuksköterskan kan möta i vården av svårt sjuka och döende patienter

Persson, Julia (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Inom vårdforskningen är sjuksköterskors etiska dilemman vid vård av svårt sjuka och döende patienter ett eftersatt område. Även påsjuksköterskeutbildningen utgör ämnet ofta en isolerad företeelse.Syftet med litteraturstudien har varit att belysa och exemplifiera de etiska dilemman sjuksköterskan kan möta i vården av svårt sjuka och döende. Sjuksköterskan skall för att bereda patientenen värdig död kunna väva samman flera viktiga omvårdnadshandlingar till en helhet. Hon skall föra patientens talan, agera på ett ärligt och uppriktigt sätt samt bevara patientens värdighet genom god symtomkontroll.Det är i utövandet av ovanstående som sjuksköterskan kan möta etiska dilemman. För att kunna handskas med dessa är det en nödvändighet att... (More)
Inom vårdforskningen är sjuksköterskors etiska dilemman vid vård av svårt sjuka och döende patienter ett eftersatt område. Även påsjuksköterskeutbildningen utgör ämnet ofta en isolerad företeelse.Syftet med litteraturstudien har varit att belysa och exemplifiera de etiska dilemman sjuksköterskan kan möta i vården av svårt sjuka och döende. Sjuksköterskan skall för att bereda patientenen värdig död kunna väva samman flera viktiga omvårdnadshandlingar till en helhet. Hon skall föra patientens talan, agera på ett ärligt och uppriktigt sätt samt bevara patientens värdighet genom god symtomkontroll.Det är i utövandet av ovanstående som sjuksköterskan kan möta etiska dilemman. För att kunna handskas med dessa är det en nödvändighet att sjuksköterskan reflekterat över sin egen död men också över sitt förhållande till patienten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Persson, Julia
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
etik, dilemma, svårt sjuk och döende patient
language
Swedish
id
2525072
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525072,
  abstract     = {{Inom vårdforskningen är sjuksköterskors etiska dilemman vid vård av svårt sjuka och döende patienter ett eftersatt område. Även påsjuksköterskeutbildningen utgör ämnet ofta en isolerad företeelse.Syftet med litteraturstudien har varit att belysa och exemplifiera de etiska dilemman sjuksköterskan kan möta i vården av svårt sjuka och döende. Sjuksköterskan skall för att bereda patientenen värdig död kunna väva samman flera viktiga omvårdnadshandlingar till en helhet. Hon skall föra patientens talan, agera på ett ärligt och uppriktigt sätt samt bevara patientens värdighet genom god symtomkontroll.Det är i utövandet av ovanstående som sjuksköterskan kan möta etiska dilemman. För att kunna handskas med dessa är det en nödvändighet att sjuksköterskan reflekterat över sin egen död men också över sitt förhållande till patienten.}},
  author       = {{Persson, Julia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Etiska dilemman som sjuksköterskan kan möta i vården av svårt sjuka och döende patienter}},
  year         = {{1999}},
}