Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Spontan abort,kvonnor och mäns upplevelse av missfall samt deras upplevelse av stöd

Hvam, Kristina (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna litteraturstudie var att uppmärksamma kvinnors och mäns upplevelse av missfall samt deras upplevelse av stöd därefter. Tio vetenskapliga artiklar valdes ut och granskades. Framträdande känslor kvinnorna bar på var depression och sorg, men även känslor som förlust, skuld, oro och ilska. Dessa känslor avtog i intensitet över tid och efter ett år var de inte så framträdande längre. För männen var den mest framträdande upplevelsen oro för sin partner, men även mannen kunde känna känslor som sorg, förlust och hjälplöshet. Mannen sågs av många kvinnor som det största stödet och mannen själv såg det som sin viktigaste roll att hjälpa kvinnan. Detta bör omvårdnads personalen känna till för att kunna ge mannen den hjälp han... (More)
Syftet med denna litteraturstudie var att uppmärksamma kvinnors och mäns upplevelse av missfall samt deras upplevelse av stöd därefter. Tio vetenskapliga artiklar valdes ut och granskades. Framträdande känslor kvinnorna bar på var depression och sorg, men även känslor som förlust, skuld, oro och ilska. Dessa känslor avtog i intensitet över tid och efter ett år var de inte så framträdande längre. För männen var den mest framträdande upplevelsen oro för sin partner, men även mannen kunde känna känslor som sorg, förlust och hjälplöshet. Mannen sågs av många kvinnor som det största stödet och mannen själv såg det som sin viktigaste roll att hjälpa kvinnan. Detta bör omvårdnads personalen känna till för att kunna ge mannen den hjälp han behöver. Omvårdnadspersonal bör även vara medvetna om att ett missfall för varje man och kvinna är något unikt och individuellt, samt att känslorna därefter varierar i intensitet och läng (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hvam, Kristina
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
spontan abort, missfall, upplevelse, stöd
language
Swedish
id
2525089
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525089,
  abstract     = {{Syftet med denna litteraturstudie var att uppmärksamma kvinnors och mäns upplevelse av missfall samt deras upplevelse av stöd därefter. Tio vetenskapliga artiklar valdes ut och granskades. Framträdande känslor kvinnorna bar på var depression och sorg, men även känslor som förlust, skuld, oro och ilska. Dessa känslor avtog i intensitet över tid och efter ett år var de inte så framträdande längre. För männen var den mest framträdande upplevelsen oro för sin partner, men även mannen kunde känna känslor som sorg, förlust och hjälplöshet. Mannen sågs av många kvinnor som det största stödet och mannen själv såg det som sin viktigaste roll att hjälpa kvinnan. Detta bör omvårdnads personalen känna till för att kunna ge mannen den hjälp han behöver. Omvårdnadspersonal bör även vara medvetna om att ett missfall för varje man och kvinna är något unikt och individuellt, samt att känslorna därefter varierar i intensitet och läng}},
  author       = {{Hvam, Kristina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Spontan abort,kvonnor och mäns upplevelse av missfall samt deras upplevelse av stöd}},
  year         = {{1999}},
}