Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Verbal förmåga, minnesfunktion och förmåga till gensvar hos barn med downs syndrom

Jakobsson, Marika (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
En förändring har skett under de senaste tjugofem åren, då träning och pedagogiskt omhändertagande liksom den medicinska kunskapen har förbättrats för förståndshandikappade. Detta har i sin tur bidragit till en förbättrad intellektuell utveckling och förlängd överlevnad hos barn med Downs syndrom. Syftet med studien var att med hjälp av litteratur belysa verbal förmåga och minne samt förmåga till gensvar hos dessa barn. Utifrån tio artiklar som byggde på empiriska studier sammanställdes ett resultat. Här framkom att den verbala förmågan hos barn med Downs syndrom oftast både var försenad och sämre än den man såg hos normalt utvecklade barn och barn med inlärningssvårigheter utan Downs syndrom. I resultatet framkom också att barn med detta... (More)
En förändring har skett under de senaste tjugofem åren, då träning och pedagogiskt omhändertagande liksom den medicinska kunskapen har förbättrats för förståndshandikappade. Detta har i sin tur bidragit till en förbättrad intellektuell utveckling och förlängd överlevnad hos barn med Downs syndrom. Syftet med studien var att med hjälp av litteratur belysa verbal förmåga och minne samt förmåga till gensvar hos dessa barn. Utifrån tio artiklar som byggde på empiriska studier sammanställdes ett resultat. Här framkom att den verbala förmågan hos barn med Downs syndrom oftast både var försenad och sämre än den man såg hos normalt utvecklade barn och barn med inlärningssvårigheter utan Downs syndrom. I resultatet framkom också att barn med detta förståndshandikapp hade sämre utvecklat bild- och sifferminne jämfört med normalt utvecklade barn. När det gäller förmåga till gensvar ökade denna när det fanns kopplingar mellan de objekt och handlingar som erbjöds och barnets aktuella sysselsättning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jakobsson, Marika
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Downs syndrom, verbal förmåga, minne, gensvar
language
Swedish
id
2525123
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525123,
  abstract     = {{En förändring har skett under de senaste tjugofem åren, då träning och pedagogiskt omhändertagande liksom den medicinska kunskapen har förbättrats för förståndshandikappade. Detta har i sin tur bidragit till en förbättrad intellektuell utveckling och förlängd överlevnad hos barn med Downs syndrom. Syftet med studien var att med hjälp av litteratur belysa verbal förmåga och minne samt förmåga till gensvar hos dessa barn. Utifrån tio artiklar som byggde på empiriska studier sammanställdes ett resultat. Här framkom att den verbala förmågan hos barn med Downs syndrom oftast både var försenad och sämre än den man såg hos normalt utvecklade barn och barn med inlärningssvårigheter utan Downs syndrom. I resultatet framkom också att barn med detta förståndshandikapp hade sämre utvecklat bild- och sifferminne jämfört med normalt utvecklade barn. När det gäller förmåga till gensvar ökade denna när det fanns kopplingar mellan de objekt och handlingar som erbjöds och barnets aktuella sysselsättning.}},
  author       = {{Jakobsson, Marika}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Verbal förmåga, minnesfunktion och förmåga till gensvar hos barn med downs syndrom}},
  year         = {{1999}},
}