Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Projektplan!

Sjödahl, Rosita and Rundberg, Eva (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor.Enligt statistiken kommer en av tio kvinnor att drabbas under sin levnad. Att få diagnosen cancer utlöser en krissituation hos en kvinna, därför är det av stor vikt att beakta faktorer som påverkar kvinnan efter diagnos och operation. Vårt syfte är att beskriva bröstcanceropererade kvinnors upplevelser med fokus på psykosociala faktorer samt kroppsuppfattning och sexualitet. Utifrån resultatet diskuteras även omvårdnadsåtgärder som gagnar den bröstcanceropererade kvinnan. Metoden bestod av granskning och analysering av 15 vetenskapliga artiklar från Sverige, England, Canada, Holland, USA och Australien. I resultatet framkom att trötthet och depression var vanligt efter... (More)
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor.Enligt statistiken kommer en av tio kvinnor att drabbas under sin levnad. Att få diagnosen cancer utlöser en krissituation hos en kvinna, därför är det av stor vikt att beakta faktorer som påverkar kvinnan efter diagnos och operation. Vårt syfte är att beskriva bröstcanceropererade kvinnors upplevelser med fokus på psykosociala faktorer samt kroppsuppfattning och sexualitet. Utifrån resultatet diskuteras även omvårdnadsåtgärder som gagnar den bröstcanceropererade kvinnan. Metoden bestod av granskning och analysering av 15 vetenskapliga artiklar från Sverige, England, Canada, Holland, USA och Australien. I resultatet framkom att trötthet och depression var vanligt efter bröstcanceroperation. Det sociala livet påverkades och vissa upplevde även störningar i sexuallivet. En del av kvinnorna hade svårt att acceptera sin kropp, speciellt de mastektomiopererade kvinnorna. En oro för att få återfall beskrevs av många författare. Stödgrupper var en bra och viktig hjälp för kvinnorna att hantera diagnosen ochden nyuppkomna situationen efter operationen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjödahl, Rosita and Rundberg, Eva
supervisor
organization
alternative title
Relation mellan skilsmässa och hälsa.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bröstcancer, upplevelser, psykosocial, kroppsuppfattning, sexualitet
language
Swedish
id
2525127
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525127,
  abstract     = {{Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor.Enligt statistiken kommer en av tio kvinnor att drabbas under sin levnad. Att få diagnosen cancer utlöser en krissituation hos en kvinna, därför är det av stor vikt att beakta faktorer som påverkar kvinnan efter diagnos och operation. Vårt syfte är att beskriva bröstcanceropererade kvinnors upplevelser med fokus på psykosociala faktorer samt kroppsuppfattning och sexualitet. Utifrån resultatet diskuteras även omvårdnadsåtgärder som gagnar den bröstcanceropererade kvinnan. Metoden bestod av granskning och analysering av 15 vetenskapliga artiklar från Sverige, England, Canada, Holland, USA och Australien. I resultatet framkom att trötthet och depression var vanligt efter bröstcanceroperation. Det sociala livet påverkades och vissa upplevde även störningar i sexuallivet. En del av kvinnorna hade svårt att acceptera sin kropp, speciellt de mastektomiopererade kvinnorna. En oro för att få återfall beskrevs av många författare. Stödgrupper var en bra och viktig hjälp för kvinnorna att hantera diagnosen ochden nyuppkomna situationen efter operationen.}},
  author       = {{Sjödahl, Rosita and Rundberg, Eva}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Projektplan!}},
  year         = {{1999}},
}