Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ett internationellt perspektiv på förebyggande omvårdnad för ungdomar

Andersson, Helena (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Förebyggandet av tonårsgraviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar (STD) är av stor betydelse då de orsakar hälsoproblem som kan få konsekvenser för individens sociala, intellektuella och emotionella utveckling, samt medför ökade kostnader för samhället. Detta innebär att någon typ av sex- och samlev-nadsundervisning utförs i de flesta länder. Syftet med studien var att studera sex- och samlevnadsundervisningen i Sverige och USA, genom att beskriva likheter och skillnader vad gäller verksamheten vid ungdoms-mottagningar. För att kunna beskriva detta genomfördes litteraturstudier, studiebesök och intervjuer . Datainsam-lingen skedde vid mottagningar för ungdomar i Sverige och USA. Resultatet visade att mottagningarna i Sverige och USA... (More)
Förebyggandet av tonårsgraviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar (STD) är av stor betydelse då de orsakar hälsoproblem som kan få konsekvenser för individens sociala, intellektuella och emotionella utveckling, samt medför ökade kostnader för samhället. Detta innebär att någon typ av sex- och samlev-nadsundervisning utförs i de flesta länder. Syftet med studien var att studera sex- och samlevnadsundervisningen i Sverige och USA, genom att beskriva likheter och skillnader vad gäller verksamheten vid ungdoms-mottagningar. För att kunna beskriva detta genomfördes litteraturstudier, studiebesök och intervjuer . Datainsam-lingen skedde vid mottagningar för ungdomar i Sverige och USA. Resultatet visade att mottagningarna i Sverige och USA hanterade ungefär samma sorters problem men skilde sig bl.a. åt i fråga om syn på sexualitet, undervisningsmetoder och personal. Studien bidrog till att ge en bredare syn på förebyggande omvårdnad för ungdomar och hur arbetet med patienter från olika kulturer genomfördes. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Helena
supervisor
organization
alternative title
En jämförelsestudie om sex- och samlevnadsundervisning i Sverige och USA.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
sex- och samlevnadsundervisning, ungdoms- mottagningar, preventivmedelsrådgivning, Sverige, USA
language
Swedish
id
2525140
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525140,
  abstract     = {{Förebyggandet av tonårsgraviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar (STD) är av stor betydelse då de orsakar hälsoproblem som kan få konsekvenser för individens sociala, intellektuella och emotionella utveckling, samt medför ökade kostnader för samhället. Detta innebär att någon typ av sex- och samlev-nadsundervisning utförs i de flesta länder. Syftet med studien var att studera sex- och samlevnadsundervisningen i Sverige och USA, genom att beskriva likheter och skillnader vad gäller verksamheten vid ungdoms-mottagningar. För att kunna beskriva detta genomfördes litteraturstudier, studiebesök och intervjuer . Datainsam-lingen skedde vid mottagningar för ungdomar i Sverige och USA. Resultatet visade att mottagningarna i Sverige och USA hanterade ungefär samma sorters problem men skilde sig bl.a. åt i fråga om syn på sexualitet, undervisningsmetoder och personal.  Studien bidrog till att ge en bredare syn på förebyggande omvårdnad för ungdomar och hur arbetet  med patienter från olika kulturer genomfördes.}},
  author       = {{Andersson, Helena}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ett internationellt perspektiv på förebyggande omvårdnad för ungdomar}},
  year         = {{1999}},
}