Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Omvårdnad av föräldrar vid intrauterin fosterdöd

Stever, Sophie and Svensson, Linda (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
För cirka 30 år sedan betraktades dödfödsel som en ickehändelse. Föräldrarna uppmanades att glömma sitt barn. Syftet med litteraturstudien var att undersöka betydelsen av vårdpersonalens handläggning och bemötande av föräldrar som drabbats av intrauterin fosterdöd. Metoden som använts var litteraturstudie. Resultatet visade att de föräldrar som knöt an till sitt döda barn genom att de såg och höll det samt samlade minnessaker hade mindre psykiska komplikationer upp till fem år efter barnets födelse. Att ha sett och hållit sitt dödfödda barn har visat sig ha gynnsam effekt på sorgearbetet. Det framkom att kunskap och insikt om föräldrarnas reaktioner i samband med förlust av deras barn var av stor betydelse för att vårdpersonalen skulle... (More)
För cirka 30 år sedan betraktades dödfödsel som en ickehändelse. Föräldrarna uppmanades att glömma sitt barn. Syftet med litteraturstudien var att undersöka betydelsen av vårdpersonalens handläggning och bemötande av föräldrar som drabbats av intrauterin fosterdöd. Metoden som använts var litteraturstudie. Resultatet visade att de föräldrar som knöt an till sitt döda barn genom att de såg och höll det samt samlade minnessaker hade mindre psykiska komplikationer upp till fem år efter barnets födelse. Att ha sett och hållit sitt dödfödda barn har visat sig ha gynnsam effekt på sorgearbetet. Det framkom att kunskap och insikt om föräldrarnas reaktioner i samband med förlust av deras barn var av stor betydelse för att vårdpersonalen skulle kunna hjälpa föräldrarna till en sund sorgeprocess. Studien visade att vårdpersonalens bemötande var viktigt för att föräldrarna skulle få ett positivt minne av den tragiska händelsen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Stever, Sophie and Svensson, Linda
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
omvårdnad, intrauterin fosterdöd, bemötande, krisbearbetning, minnessaker
language
Swedish
id
2525144
date added to LUP
2012-05-04 14:25:29
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525144,
  abstract     = {{För cirka 30 år sedan betraktades dödfödsel som en ickehändelse. Föräldrarna uppmanades att glömma sitt barn. Syftet med litteraturstudien var att undersöka betydelsen av vårdpersonalens handläggning och bemötande av föräldrar som drabbats av intrauterin fosterdöd. Metoden som använts var litteraturstudie. Resultatet visade att de föräldrar som knöt an till sitt döda barn genom att de såg och höll det samt samlade minnessaker hade mindre psykiska komplikationer upp till fem år efter barnets födelse. Att ha sett och hållit sitt dödfödda barn har visat sig ha gynnsam effekt på sorgearbetet. Det framkom att kunskap och insikt om föräldrarnas reaktioner i samband med förlust av deras barn var av stor betydelse för att vårdpersonalen skulle kunna hjälpa föräldrarna till en sund sorgeprocess. Studien visade att vårdpersonalens bemötande var viktigt för att föräldrarna skulle få ett positivt minne av den tragiska händelsen.}},
  author       = {{Stever, Sophie and Svensson, Linda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Omvårdnad av föräldrar vid intrauterin fosterdöd}},
  year         = {{1999}},
}