Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Komjölk och insulinberoende diabetes mellitus hos barn

Robild, Jan (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Skolor och daghem i Sverige serverar allt mer mjölk och samtidigt ökar incidensen av insulinberoende diabetes mellitus i Sverige. Syftet med denna studie var att beskriva kopplingen mellan konsumtion av komjölk och utveckling av insulinberoende diabetes mellitus hos barn. Metoden var litteraturstudie. Resultatet visade att konsumtion av komjölk via komjölksbaserad modersmjölkersättning kan ge ökad mängd antikroppar av olika slag mot protein i mjölken. Det kan eventuellt spela en roll i den process som startar utvecklingen av diabetes hos barn med en genetisk disposition. En studie fann antikroppar mot humant insulin hos barn som fått komjölksbaserad modersmjölkersättning innehållande bovint insulin. Resultatet visade en oenighet om hur... (More)
Skolor och daghem i Sverige serverar allt mer mjölk och samtidigt ökar incidensen av insulinberoende diabetes mellitus i Sverige. Syftet med denna studie var att beskriva kopplingen mellan konsumtion av komjölk och utveckling av insulinberoende diabetes mellitus hos barn. Metoden var litteraturstudie. Resultatet visade att konsumtion av komjölk via komjölksbaserad modersmjölkersättning kan ge ökad mängd antikroppar av olika slag mot protein i mjölken. Det kan eventuellt spela en roll i den process som startar utvecklingen av diabetes hos barn med en genetisk disposition. En studie fann antikroppar mot humant insulin hos barn som fått komjölksbaserad modersmjölkersättning innehållande bovint insulin. Resultatet visade en oenighet om hur länge barn bör amma och vid vilken ålder komjölk ska introduceras för att minska risken för bildning av antikroppar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Robild, Jan
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
barn, insulinberoende diabetes mellitus, komjölk
language
Swedish
id
2525166
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525166,
  abstract     = {{Skolor och daghem i Sverige serverar allt mer mjölk och samtidigt ökar incidensen av insulinberoende diabetes mellitus i Sverige. Syftet med denna studie var att beskriva kopplingen mellan konsumtion av komjölk och utveckling av insulinberoende diabetes mellitus hos barn. Metoden var litteraturstudie. Resultatet visade att konsumtion av komjölk via komjölksbaserad modersmjölkersättning kan ge  ökad mängd antikroppar av olika slag mot protein i mjölken. Det kan eventuellt spela en roll i den process som startar utvecklingen av diabetes hos barn med en genetisk disposition. En studie fann antikroppar mot humant insulin hos barn som fått komjölksbaserad modersmjölkersättning innehållande bovint insulin. Resultatet visade en oenighet om hur länge barn bör amma och vid vilken ålder komjölk ska introduceras för att minska risken för bildning av antikroppar.}},
  author       = {{Robild, Jan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Komjölk och insulinberoende diabetes mellitus hos barn}},
  year         = {{1999}},
}