Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Komplementära smärtbehandlingsmetoder

Persson, Ing-Britt (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Under 1900-talet har synen på smärta förändrats. Ett av de mest betydelsefulla bidragen till förändringen har utgjorts av grindteorin som presenterades år 1965. Med grindteorin kunde förklaras hur smärta influeras av komplexa fysiologiska och psykologiska faktorer. Likaså kunde stimulering av huden, starka varierande sinnesintryck och ångestreduktion lindra smärta. Under senare år har nya metoder att medvetet utnyttja dessa smärthämmande faktorer växt fram under den gemensamma benämningen komplementära metoder. Syftet med föreliggande litteraturstudie är att belysa betydelsen av de komplementära metoderna som tillägg till konventionell smärtbehandling vid akut smärta, kronisk malign samt kronisk benign smärta. Resultatet visar att musik är... (More)
Under 1900-talet har synen på smärta förändrats. Ett av de mest betydelsefulla bidragen till förändringen har utgjorts av grindteorin som presenterades år 1965. Med grindteorin kunde förklaras hur smärta influeras av komplexa fysiologiska och psykologiska faktorer. Likaså kunde stimulering av huden, starka varierande sinnesintryck och ångestreduktion lindra smärta. Under senare år har nya metoder att medvetet utnyttja dessa smärthämmande faktorer växt fram under den gemensamma benämningen komplementära metoder. Syftet med föreliggande litteraturstudie är att belysa betydelsen av de komplementära metoderna som tillägg till konventionell smärtbehandling vid akut smärta, kronisk malign samt kronisk benign smärta. Resultatet visar att musik är ett betydelsefullt hjälpmedel vid kronisk malign och kronisk benign smärta samt vid viss typ av akut smärta. Likaså har massage en tydlig smärtlindrande effekt vid både kronisk malign smärta och akut smärta. Med hjälp av visualisering och avslappning uppnåddes en klart reducerad smärta hos patienter med kroniska smärtor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Persson, Ing-Britt
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
smärta, komplementära metoder, musikterapi, massage, visualisering, avslappning
language
Swedish
id
2525184
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525184,
  abstract     = {{Under 1900-talet har synen på smärta förändrats. Ett av de mest betydelsefulla bidragen till förändringen har utgjorts av grindteorin som presenterades år 1965. Med grindteorin kunde förklaras hur smärta influeras av komplexa fysiologiska och psykologiska faktorer. Likaså kunde stimulering av huden, starka varierande sinnesintryck och ångestreduktion lindra smärta. Under senare år har nya metoder att medvetet utnyttja dessa smärthämmande faktorer växt fram under den gemensamma benämningen komplementära metoder. Syftet med föreliggande litteraturstudie är att belysa betydelsen av de komplementära metoderna som tillägg till konventionell smärtbehandling vid akut smärta, kronisk malign samt kronisk benign smärta. Resultatet visar att musik är ett betydelsefullt hjälpmedel vid kronisk malign och kronisk benign smärta samt vid viss typ av akut smärta. Likaså har massage en tydlig smärtlindrande effekt vid både kronisk malign smärta och akut smärta. Med hjälp av visualisering och avslappning uppnåddes en klart reducerad smärta hos patienter med kroniska smärtor.}},
  author       = {{Persson, Ing-Britt}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Komplementära smärtbehandlingsmetoder}},
  year         = {{1999}},
}