Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sociala relationers effekt på dödlighet

Kjellson, Berit (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Brist på sociala relationer har i forskning under de senaste trettio åren visat sig kunna framkalla sjuklighet och förkorta människors livslängd. Syftet med studien var att belysa sociala relationers effekt på dödlighet, sjuklighet och riskbeteende. Metoden var litteraturstudie och sökning skedde i olika databaser. Resultatet visade att brist på sociala relationer har samband med ökad dödlighet, både för kvinnor och män. Något entydigt svar på sociala relationers effekt på sjuklighet framkommer ej. Smärttillstånd i rörelseapparaten visade sig ha samband med bristfälliga sociala relationer. Svårigheter i samband med sjuklighet kan minska vid tillgång till hälsorelaterad information. Skillnader i hur kvinnors och mäns hälsa påverkades av den... (More)
Brist på sociala relationer har i forskning under de senaste trettio åren visat sig kunna framkalla sjuklighet och förkorta människors livslängd. Syftet med studien var att belysa sociala relationers effekt på dödlighet, sjuklighet och riskbeteende. Metoden var litteraturstudie och sökning skedde i olika databaser. Resultatet visade att brist på sociala relationer har samband med ökad dödlighet, både för kvinnor och män. Något entydigt svar på sociala relationers effekt på sjuklighet framkommer ej. Smärttillstånd i rörelseapparaten visade sig ha samband med bristfälliga sociala relationer. Svårigheter i samband med sjuklighet kan minska vid tillgång till hälsorelaterad information. Skillnader i hur kvinnors och mäns hälsa påverkades av den sociala miljön framkom. Kvinnors hälsa påverkades av det genetiskt arvet i högre grad än mäns hälsa, vilka i högre grad påverkades av miljön. Ungdomar påverkades av kamraters riskbeteende, vilket vuxna inte gjorde. Den sociala omgivningen påverkar människors dödlighet, sjuklighet och riskbeteende. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kjellson, Berit
supervisor
organization
alternative title
Sjuklighet och riskbeteende.
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
sociala relationer, dödlighet, sjuklighet, riskbeteende
language
Swedish
id
2525208
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525208,
  abstract     = {{Brist på sociala relationer har i forskning under de senaste trettio åren visat sig kunna framkalla sjuklighet och förkorta människors livslängd. Syftet med studien var att belysa sociala relationers effekt på dödlighet, sjuklighet och riskbeteende. Metoden var litteraturstudie och sökning skedde i olika databaser. Resultatet visade att brist på sociala relationer har samband med ökad dödlighet, både för kvinnor och män. Något entydigt svar på sociala relationers effekt på sjuklighet framkommer ej. Smärttillstånd i rörelseapparaten visade sig ha samband med bristfälliga sociala relationer. Svårigheter i samband med sjuklighet kan minska vid tillgång till hälsorelaterad information. Skillnader i hur kvinnors och mäns hälsa påverkades av den sociala miljön framkom. Kvinnors hälsa påverkades av det genetiskt arvet i högre grad än mäns hälsa, vilka i högre grad påverkades av miljön. Ungdomar påverkades av kamraters riskbeteende, vilket vuxna inte gjorde. Den sociala omgivningen påverkar människors dödlighet, sjuklighet och riskbeteende.}},
  author       = {{Kjellson, Berit}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sociala relationers effekt på dödlighet}},
  year         = {{1999}},
}